I filmen ovan kan du se hur Windows 10 fungerar på olika plattformar. Oavsett om det är mobil, surfplatta eller dator du använder så ska din data följa dig sömlöst överallt.

Nu har Windows 10 släppts, och Microsoft har börjat pytsa ut uppdateringen till användarna. Här har vi samlat all information om det nya systemet.


Missa inte:
 


Allt vi vet om Windows 10

Hoppa först i kön och ladda ner Windows 10 direkt – så här gör du:

Sitter du och väntar på ett mejl från Microsoft som ger dig tillgång till Windows 10? Det finns ett knep för att slippa vänta och tanka ner Windows 10 direkt. Samma verktyg kan även användas för att skapa ett installationsmedium på usb eller dvd som du kan använda för att nyinstallera systemet på en ren disk.
 

Gå till denna sida och ladda ner verktyget, trots att det ser ut som att verktyget enbart är till för att skapa en iso-fil för att bränna på dvd går det att använda för att uppgradera ett system direkt utan omvägen via ett installationsmedium. Sannolikt vill du ha 64-bitarsversionen av systemet. Om du redan har 32-bitarsversionen av Windows 7 eller 8.1 installerad måste du dock fortsätta med det om du vill uppgradera systemet med alla applikationer och filer intakta. För att byta från 32 till 64 bitar krävs en nyinstallation.

Uppgradera till Windows 10

Om du kör verktyget kan du välja att uppgradera till Windows 10 direkt utan att bränna en skiva.

 

Om du uppgraderar ditt befintliga system ska du normalt inte behöva göra mer än att köra verktyget, säga åt det att uppgradera och vänta en stund. Räkna med att en uppgradering kan ta upp mot en timme. Om du gör en ren installation finns det dock mer du behöver tänka på, spring inte och rensa disken innan du installerat Windows 10 minst en gång på datorn. Du kan läsa mer om det här.


 

Vad kostar Windows 10?

För konsumenter är Windows 10 en gratis uppgradering från Windows 7, Windows 8 och Windows 8.1. Gratiserbjudandet gäller i ett år från det att Windows 10 släppts. Om du använder Windows XP eller Windows Vista måste du av allt att döma betala. Företag måste betala för Windows 10 precis som tidigare.

Alla som inte har rätt till en gratis uppdatering får betala fullpris, vilket är detsamma som för Windows 8 och 8.1. Windows 8.1 kostar i dag omkring 1 000 kronor för en boxad version. Professional-versionen av 8.1 listas för omkring 2 000 kronor, eller 1 400 kronor för en oem-version. Det finns även studentrabatter där man kan få Professional för 550 kronor.
 

Gratisuppgraderingen gäller bara till motsvarande version som du redan kör. Om du använder standardversionen av Windows 7 eller 8.1 kommer du inte kunna välja Windows 10 Professional. För att uppgradera till Pro får du betala omkring 1 000 kronor, sannolikt får man göra det efter att man har uppgraderat systemet till tian.

Alla enheter som uppdateras till Windows 10 kommer även att få gratis uppdateringar under hela enhetens livslängd.
 

Vilka Windows-versioner kan jag uppgradera direkt till Windows 10?

 

Windows 7 och senare versioner ska fungera att uppgradera direkt med hjälp av Windows Update, du behöver alltså inte skaffa en dvd-skiva eller skapa ett usb-minne för installation. Kravet för att det ska fungera är att systemet du kör i dag är uppdaterad till den senaste versionen. Kör du av någon anledning ursprungsversionen av Windows 7,8 eller 8.1 utan service pack måste du använda ett installationsmedium.
 

Windows XP och Vista finns inte med på Microsofts lista över operativsystem som går att uppgradera direkt till Windows 10 så där är det av allt att döma en nyinstallation som gäller.
 

Vad händer med Windows Phone 10?

En av de stora nyheterna är att Windows 10 kommer att kunna köras på allt från pc och laptops till mobiltelefoner och surfplattor. Microsoft kommer antaligen att ta bort "Phone" från den mobila versionen och endast kalla operativsystemet för Windows 10 överlag.


Windows 10 på alla typer av enheter

Alla appar som utvecklas för Windows 10 nya gränssnitt, det som kallas för det moderna gränssnittet, kommer därför att kunna köras på alla plattformar. I dag finns det exempelvis olika appar för Windows Phone och appar för det moderna gränssnittet i Windows 8 och Windows RT. Med hjälp av universella appar kommer det endast att finnas en app för alla plattformar.
 

 

Vanliga Windowsprogram kommer dock inte att kunna köras på mobila enheter, endast appar för det moderna gränssnittet.
 

 

En stor nyhet är att Microsoft satsat på att göra det mycket enklare för utvecklare att anpassa appar de redan skapat för IOS eller Android och få dem att köra i Windows 10. Det kommer inte gå att köra appar från andra system rakt av, som vissa rykten påstått, men enligt Microsoft är det väldigt enkelt att få apparna att fungera med Windows 10 i mobilen. Appar som använder telefonens särskilda programeringsgränssnitt, som till exempel kartappar som vill ha tillgång till gps, kommer dock behöva en del handpåläggning.
 

 

Missa inte: Windows 10 ska klara att köra Android och IOS-appar med minimal omarbetning


 

Funktionerna som har försvunnit i Windows 10

 

På sin informationssida om Windows 10 listar Microsoft en rad funktioner som inte följer med om du uppgraderar din dator till Windows 10. Det gäller dels program som Microsoft valt att lägga ner, men även funktioner som dvd-uppspelning som företaget inte vill fortsätta betala licens för. Här är de viktiga finesserna som inte hänger med i framtiden:
 

  • Windows Media Center försvinner helt.

  • Dvd-filmer kan inte spelas upp utan tredjepartsprogram med stöd för formatet.

  • Om du kör Windows 7 kommer miniprogram, så kallade desktop gadgets, försvinna.

  • Användare av Windows 10 Home kommer få automatiska uppdateringar påslagna vare sig man vill eller inte. Användare av Pro- eller Enterprise-versionerna kan fortfarande välja om detta ska vara påslaget.

  • USB-diskettstationer kräver uppdaterade drivrutiner från tillverkaren som i vissa fall även kan laddas ner från Microsoft. Vi vet inte exakt vilka modeller som det gäller men eftersom att Microsoft tar upp frågan antyder det att om inte tillverkaren uppdaterar drivrutinen kan de sluta fungera.

  • Patiens-spelen och MS Röj plockas bort och ersätts med nya versioner.

  • Användare som har Windows Live Essentials installerat kommer få applikationen Onedrive avinstallerad och ersatt med den uppdaterade versionen.