De flesta av oss har någon gång varit med om att vår nyinköpta datorer kommer levererad med mängder av oönskade program. Förutom det att vi sällan vet vad programmen ska användas till riskerar de också att göra datorn långsammare eftersom många slukar en hel del processorkraft. Fenomenet kallas bloatware och har varit ett sorgligt faktum i en herrans massa år.

Dessvärre är det inte helt enkelt att bli av med det. Du kan visserligen avinstallera varje enskilt program för sig, men det är en tidskrävande process. Det hjälper heller inte att göra en fabriksåterställning av datorn. Vid en sådan installeras all bloatware på nytt.

Lyckligtvis kommer Windows 10 med en funktion som låter dig installera operativsystemet utan att få med dig någon bloatware. Så här fungerar det, steg för steg.

Windows 10

1. Tryck på startmenyn i Windows 10, gå till Inställningar och sedan till Uppdatering och säkerhet. Klicka därefter på Återställning, som du finner i vänstermenyn. Du kommer åt samma meny om du klickar på Återställning i kontrollpanelen.

Windows 10

2. När du väl är där klickar du på länken Lär dig hur du börjar om med en ren installation av Windows. Den hittar du längst ner i fönstret under rubriken Fler återställningsalternativ.

Windows 10

3 . Nu slussas du vidare till en sajt med rubriken Börja om på nytt med en ren installation av Windows 10. Längst ner på den sajten finns ett verktyg som du kan använda för att utföra en ren Windows 10-installation. Du laddar ned verktyget genom att klicka på den blå knappen Lada ned verktyget nu.

Det här innebär att du kommer att avinstallera samtliga appar som inte kommer leverade med Windows 10, vilket inkluderar supportappar och annat som faktiskt kan vara bra att ha. Använd alltså inte verktyget om du inte är säker på att du kommer behöva några av dessa appar.

4. Starta installationen. Nu kommer du få välja vilka filer du vill behålla. När installationen är klar kommer du ha en dator fri från bloatware.