Känner du igen dig? Du vill se något på SVT Play eller TV4 Play men blev just ­nedröstat av övriga ­familjen som lade beslag på tv:n i vardagsrummet. Eller ­kanske är du en trångbodd student med snål budget som inte har skaffat en tv?

Vi tittar alltmer på film, sport och tv-serier via bärbar datoreller surfplatta. I längden blir det ju rätt smått med 7, 9, 13 tum eller vad den prylen nu har för skärm.

Visst kan du skaffa en stor 36- eller 42-tums tv relativt billigt och koppla in dig i, men en sådan tar rejält med plats, väger mycket och funkar sådär när du i stället vill ha en skrivbordsskärm.

Ett vettigare alternativ

Som tur finns det ytterligare ett alternativ, nämligen stora skrivbordsskärmar som har rejäl bildyta, men ändå är ett under av ­smidighet jämfört med en platt-tv. De fungerar bra som datorskärm och kostar inte så mycket. Vi pratar med andra ord om 27- och 28-tums skrivbordsskärmar i budget­klassen. En riktigt smart kompromiss som både ger en hyfsad tv- eller filmbild, men ändå är hanterbara på skrivbordet.

Sådana här skärmar till vettiga priser dök upp för några år sedan, men de första generationerna byggde på billiga paneler av tn-typ, där färgerna förändras starkt ­beroende på i vilken vinkel du ser på den. Inte det minsta kul om du vill ha skärmen som tv och ni kanske sitter två eller tre stycken och tittar samtidigt.

Som tur är har det här förbättrats. Dagens budgetskärmar i den här klassen har oftast mer påkostade ips- eller va-paneler. De har bättre färgåtergivning och inte samma problem med betraktningsvinklarna. De har också riktigt hyfsade svarstider och funkar därför för spel. En del av dem har dessutom vesa-fästen på baksidan, vilket gör det enkelt att montera dem på mängder av olika väggfästen så att du får fler placeringsalternativ.

Vi har testat fyra hyfsat nya modeller som kostar mellan 2 000 och 2 500 kronor. Har du en riktigt tajt budget kan du kika bland lite äldre modeller av ungefär samma typ, då kan du komma undan med mellan 1 500 och 2 000 kronor.

Kolla bara så att du inte råkar köpa en skärm med panel av tn-typ, de är inte så kul att ha som tv-skärm.

Hur fixar jag ljudet?

Visst kan det verka bekvämt att använda de inbyggda högtalarna som flera av skärmarna i testet har. Men ärligt talat är ljudet i dem ganska kasst. Inte ens Viewsonic med sina hyfsat stora och frontmonterade högtalare ger något vidare ljud.

Vi rekommenderar att du antingen kör lösa högtalare eller hörlurar direkt från datorn som spelar upp filmen eller vad det nu är du tittar på. Att ha några bra lösa högtalare eller hörlurar är ändå en bra idé när du vill lyssna på musik. Tre av testdeltagarna har både in- och utgångar för ljud. Det innebär dels att du kan dra en ljudkabel till skärmen, men framför allt att du kan plugga in ett par hörlurar eller högtalare i skärmen och lyssna på ljudet som överförs via hdmi mellan datorn och skärmen.

Hur väggmonterar jag skärmen?

Två av testdeltagarna, Dell och Viewsonic, har vesa-fästen som gör väggmontering enkelt. Vesa är en standard för hur skruvar är placerade. Har din skärm vesa 100 x 100 är det bara att kolla att väggfästet du köper också klarar vesa 100. Testdeltagarna utan vesa-fästen behöver en hylla.

Det finns ett stort utbud av väggfästen, allt från riktigt enkla modeller för en hundralapp på Clas Ohlson till mer påkostade monitorarmar för på uppåt 1 500 kronor.

Ett enkelt vinklingsbart väggfäste för några hundralappar räcker för det mesta, men vill du verkligen kunna vinkla skärmen fritt i alla riktningar är någon form av monitorarm det du vill ha. Med de lite större och mer påkostade sådana kan du dessutom välja avstånd till skärmen.

Måste jag ha hdmi eller funkar vga-kontakt?

Hdmi är en smidig kontakt för att överföra tv eller film från en dator till en bildskärm. Över-föringen är digital och inte störningskänslig så du kan ha långa kablar. Dessutom kan du få med ljudet. Ännu bättre är att du kan använda en telefon eller surfplatta som källa. Se bara till att hdmi-kontakten klarar mhl.

Vga-kontakt går också bra. Du får inte med ljudet, men du kommer troligen ändå att köra ut ljudet till dina högtalare eller hörlurar när du lyssnar på musik. Vga-kontakten är analog och mer störningskänslig, men så länge du har en kabel som inte är längre än ett par meter och du inte har en riktigt dåligt skärmad vga-utgång i datorn funkar det. Många äldre bärbara datorer har bara vga-kontakt.

Sedan kan du använda dvi, det funkar som vga, utan ljud, men är digitalt och därmed mindre störningskänsligt. Men dvi är mycket ovanligt bland bärbara datorer. Det som där-emot börjar bli ganska vanligt är displayport, som kan ersätta vga, dvi och hdmi. Med hjälp av olika typer av adaptrar kan du rent av skicka vga, dvi eller hdmi via displayport. Dessutom ­fungerar displayport bra ihop med thunderbolt-portar som är vanliga på Mac-datorer.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning