2014 har varit ett på många sätt tumultartat år för mobiltelefoner. Vi har sett rejäla uppdateringar av alla de största mobila operativsystemenen, även om senaste Android kom så pass nyligen att inga av telefonerna i vi testade här hann få det. Vi har sett två stora tillverkare, Nokia och Motorola, som blivit uppköpta av nya ägare. Nokia som förväntat av Microsoft, och Motorola lite överraskande av Lenovo, efter att tillfälligt varit ägt av Google.

Vi har också sett hur massor av nya tillverkare från både Europa och bortre Asien sticker upp huvudet och vill vara med i kampen om användarna. Finländska Nokia-avhopparna Jolla satsade på ett helt eget operativsystem. Brittiska Kazam pumpade ut lågprismobiler och säger att de 2015 också ska ge sig på premiumsegmentet. Samtidigt visar nykomlingar som Oneplus, Doogee och Leagoo att det finns en hel värld av prispressade telefoner där borta i öst som nu börjar ta sig in i svenska butiker.

Stort och högupplöst

Den kanske mest uppenbara trenden är att lurarna fortsätter att växa och att tillverkarna klämmer in allt större och allt mer högupplösta skärmar i sina skapelser. Nu är vi till slut där att alla större tillverkare har en modell med minst fem tums skärm och full hd-upplösning. Vi börjar till och med se qhd-skärmar (quad high definition) och fler och fler som pressar sig över fem och upp till sex tum. Apple överraskade till exempel rejält genom att äntligen gå ifrån fyratumsformatet och släppa en 4,7 och en 5,5 tums Iphone.

Dessutom har nu äntligen smartklockorna och de smarta armbanden etablerat sig och blivit bra nog för att vara värda att titta på som komplement till luren. Och det kanske är skönt, nu när lurarna blivit så nästan obekvämt stora.

Till det här testet ville vi se vilken av årets topptelefoner som levererade bästa totalupplevelsen, både som traditionell smartphone och som nya tidens superlur med jätteskärm, smarta funktioner och maxade prestanda.
Skärmarna växer och vi måste givetvis hänga med, men vi valde att ändå begränsa oss till lurar med skärm under sex tum. Det anser vi är absoluta övre gränsen för att kunna använda en smartphone som just en smartphone.

I ena handen medan den andra vilar i fickan i vinterkylan.

I startfältet hittar vi givetvis toppmodellerna från de stora tillverkarna, men också ett par som vi inte förväntade oss, en tidigare budgetlur, tillverkare som satsar på mer kvalitet och en helt ny uppstickare.                


Direkt från testlabbet
När är en telefon inte en telefon?

Förr var det enkelt. En telefon var en telefon, och en mobil var en portabel telefon som använde de nya mobilnätverken i stället för sladd i väggen. Sedan blev det rörigt. En smartphone var en mobil med smarta handdatorfunktioner. Riktigt var gränsen gick mellan en ”vanlig” mobil med wap, Java-stöd och kanske ett Snake-spel, och en ”riktig” smartphone var lite luddigt.

I dag är nästan varje mobil en solklar smartphone. Ett rätblock i fickformat med pekskärm och IOS eller Android som du kan ringa med är en telefon, kort och gott.

Men, I det här testet är det en hel del produkter som passar den beskrivningen som inte får vara med. Huaweis lyxbygge Ascend Mate 7, LG:s böjda G Flex och även kommande Google Nexus 6 hamnar alla precis utanför den gränsen på skärmar under sex tum vi satte för det här testet.
De kallar vi i stället för ”phablets” och sorterar undan dem med argumentet att de är för stora för att hantera med en hand.

Men mina händer är inte dina händer. Du kanske inte har några problem med en sextumsskärm.

För att inte tala om alla små surfplattor som det går att ringa samtal ifrån. Man kan argumentera för att de faller på kriteriet ”kan bäras i fickan”. Men vem bestämmer hur stora fickor du får ha? Så vad är en telefon och vad är inte en, så här i mitten av 2010-talet? Ska jag vara ärlig har jag ingen aning.

Mattias Inghe,
testredaktör


Sony Xperia z3
Snäppet bättre på nästan alla punkter

I Xperia Z3 har Sony plattat till luren nästan en millimeter, och sänkt vikten med tio gram. Det är välkommet, även om den fortfarande är tyngre än en del konkurrenter. Det är glasskiva både bak och fram, och en matt metallram runtom.

Baksidan är helblank, så den blir dels snabbt svettig i ­handen, dels glider den runt som en blöt tvål om du lägger den på en bordsyta.

Formen har också blivit lite mer rundad än förut, vilket gör att den känns bekvämare att hålla i långa tider. Rundheten går igenom i formspråket, med mindre och rundade luckor för usb-porten, sd-kortet och sim-kortet. Tätheten är fortsatt klassad till IP68, vilket innebär att du utan oro kan tappa den i badkaret eller diskhon.

Sony har uppgraderat prestanda, men bara marginellt, från en Snapdragon 801 till en annan processor med aningen högre klockfrekvens. Det snabbar säkert upp sådant som filterbehandling och serietagning av foton och ett och annat lite mer krävande spel.

Bildskärmen är, såvitt vi kan se, exakt samma som i Z2. Det är inte fy skam, men trots bra färghantering och kontrast för att vara en ips-panel så är det inte Sonys starkaste kort. Högupplösta LG G3 och ­Samsungs och Nokias amoledskärmar är snäppet vassare.

Vi imponeras av förvånansvärt bra batteritid. Pressar vi processorn och skärmen är den ungefär lika långlivad som konkurrenterna, men vid ­dämpad användning räcker den längre än resten av ­telefonerna i testet.

Kameran är trumfkortet

Kameran är fortfarande Sonys äss i rockärmen. Det är bara Lumia-lurarna som spelar i samma liga som Sony, och i Z3 har Sony förbättrat kameran en aning med en ny lins med vidare vinkel. Det gör att man kan utnyttja de 20,7 miljoner pixlarna till ännu mer episka landskapsbilder. Sony får också pluspoäng för en smart kameraapp som ser enkel ut från början men som rymmer många smarta extrafunktioner, som du lägger till och komponerar din egen kamera-app med. Här hittar vi till exempel timeshift, slow motion-filmning, live-strömning till Youtube och mycket mer.

Nya appen Lifelog, som ­kommer med alla nya Sony-lurar, håller koll på dig och din aktivitet, från vad träningsarmbandet berättar till vem du har mejlat. Det här är en typ av app som de flesta tillverkare kommer med nu, men av dem vi testat var Lifelog den bästa.

Spela på Playstation 4

En annan höjdare är den nya kopplingen till Playstation 4. Xperia Z3 och flera andra Xperia-produkter kan koppla upp sig mot en Playstation 4 och strömma spelen till plattan över wifi. Det går också att koppla in en riktig spelkontroll med en adapter.

Det är tätare i toppen än någonsin, och Xperia Z3 gör ingenting som är extremt unikt längre. Vattentät konstruktion är de ensamma om i det här testet, men det finns numera alternativ även där. 

Trots att inget är särskilt unikt med Xperia Z3 blir den ändå vår testvinnare med snyggt gränssnitt, bra batteritid, en utmärkt kamera och ett helhetsintryck där inget gör oss besvikna.

Goda prestanda. Bra batteritid. Utmärkt kamera. Vattentät.
- Något tung. Inte bästa skärmen.


Apple Iphone 6 Plus
Smått fantastisk Iphone-jätte

Apple släppte under hösten två nya Iphone-modeller. Eftersom vi ville testa telefoner med full hd-skärm eller bättre valde vi att ta in den större av de två. Och Iphone 6 Plus är verkligen rejäl med sin 5,5-tumsskärm. Det här är Apples största förändring utseendemässigt på flera år. Apple har gått tillbaka till mjuka rundade former, men behållit den plana ytan baktill, och nöjt sig med att runda av kanterna. Resultatet är en stilig och mer greppvänlig lur.

Den borstade aluminiumbaksidan är underbart len och skön att hålla i, men också extremt hal. Den har en tendens att glida ur handen om du inte har ett resolut grepp.

Skärmen är som sagt i full hd, 1 920 x 1 080 bildpunkter. Ljusstyrkan i skärmen är, som alltid i Apples telefoner, utmärkt, men en del kräsna användare kan eventuellt bli besvikna på färgåtergivningen, som var mer 
korrekt i Iphone 5S.

Rejäl hårdvara 

Under huven sitter nya systemkretsen A8 och en separat processor, M8, som håller koll på sensorer så att huvudprocessorn slipper. A8 är fort­farande dubbelkärnig.

På papperet ser den ut att ligga flera mil efter de mest kraftfulla Android-telefonerna. Men med 64 bitars instruktioner och ett operativsystem som är optimerat för hårdvaran håller Apple faktiskt jämna steg. Grafikprestanda är en klart tydligare uppgradering. Iphone 5S låg efter konkurrenterna, men A8 drar jämt med Snapdragon 801-modeller i våra ­mätningar.

Kameran baktill på Iphone 6 Plus har fått optisk bildstabilisator vilket är en rejäl kvalitetshöjare både för foton och film, men annars är det samma kamera som förut.

Mer intressant händer i själva kamera-appen som fått en del kul nyheter: Förbättrad auto-fokus för actionbilder, förbättrad bildstabilisering, och upp till dubbelt så snabb bildupp-datering i slow motion-video.

Den stora nackdelen är fortfarande priset. Visst, du får kvalitet, men det är inte Apple ensamma om. Helheten är trots det smått fantastisk, även om Iphone i det här stora formatet, och IOS i enhandsfattning, känns ovant.

Tunn. Snygg. Bra kamerafunktioner. Bra batteritid.
- Tveksamt om formatet fungerar. Väldigt dyr.


HTC One M8
Mer lockande med sänkt pris

HTC One M8, som kom under senvåren, är en fantastiskt skönt konstruerad och välbyggd femtummare. Framtill är det glas och grå lister uppe och nere och bak-sidan är i solid metall.

Metallchassit gör den tung, 160 gram. Och trots att den upplevs som slimmad så är den i själva verket en av de tjockare i testet.

Skärmen har vi inte mycket att säga om. Det är en relativt bra ips-panel i full hd med fina färger och kanske lite för låg maximal ljusstyrka. Inte bäst i start­fältet, men allt annat än dålig.

Det som däremot är bäst i startfältet är de inbyggda högtalarna, som visar sig vara de mest kraftfulla och välljudande vi någonsin hört i en telefon.
HTC har en snabb Snapdragon-processor, ­marginellt kraftfullare än andra, och vi får också ett imponerande testresultat.

Det påstås att HTC har optimerat just för benchmarktester, så det är inte säkert att den fördelen är något du upplever i verkliga livet. Skillnaden är i vilket fall som helst inte enorm. One M8 är snabb, det räcker med att ­konstatera det.

Stor sensor

Det här är sista HTC-modellen med den säregna ”ultrapixel”-kameran, vilket innebär att den bara har fyra megapixel, men stor sensor, vilket gör att den tar in mer ljus. Nytt är en extra sensor baktill för djupmätning. 
Inomhus­bilder blir extra bra. Faktiskt är kameran som ät riktad mot dig mer hög­upplöst, hela fem megapixel.

HTC lyckas bra med att hålla systemet rent från allt för mycket störande gränssnittsfunktioner och appar som är i vägen. Du får en extra ”sida” i startskärmen som heter Blinkfeed, med nyhetsflöde, notifieringar med mera. Men den går också att ta bort.

När den kom fick HTC One M8 skäll för orimligt högt pris. Nu har den sjunkit en tusenlapp, är fortfarande bra, och därmed ännu mer intressant.

Extra intressant är att det finns en version med dubbla sim-kortsplatser. 
Den kostar några hundralappar mer, men är bra om du vill ha separata sim-kort på jobbet och privat, till exempel. Eller utomlands.

Bra prestanda. Utmärkt design och ergonomi. Stilrent gränssnitt. Finns med dubbla sim-kort.
- Tjock och något tung. Udda kamera.


Huawei Honor 6
Prima budgetval

Honor 6 tillverkas av Huawei, som har släppt lurar med namnet Honor tidigare. Av någon anledning vill de nu koppla loss Honor från Huawei och sälja det som ett eget varumärke.

Man skulle kunna kalla Honor 6 för en ”premium light”-telefon. Den har bra prestanda, full hd-skärm på fem tum, snabb 4g, tunn och hyfsat lyxig design och ett riktigt lockande pris, men saknar kanske det där lilla extra som konkurrenterna erbjuder.

Honor 6 är en enkelt men stiligt utformad telefon med glas både fram och bak och en svart och grå plastkant runtom med lätt rundade kanter och hörn. Den saknar den där ­distinkta lyxkänslan som ett aluminium- eller magnesiumhölje kan ge, och den glansiga kanten och bakstycket blir småsvettigt att hålla i en längre tid.

Prestanda är i klass med till exempel en Samsung Galaxy Alpha, och har en fyrkärnig Cortex A15-processor för prestanda­toppning och en långsammare Cortex A7 som används till mindre krävande saker. Batteritiden är väl godkänt med nästan sju timmars strömmad videouppspelning på hög ljusstyrka, och lite mer vid aktiv användning av appar och webb med dämpad skärm.

Spalt i skärmen 

Skärmen har annars fin ljusstyrka och ser ut att ha liten så kallad ”spalt”, avståndet mellan pixlarna och ytglaset. Den har fin närvarokänsla och lyster i färgerna. Det som sänker betyget lite är att reflexer i glasytan är påtagliga.

Kameran är på 13 megapixel med led-blixt. Kvaliteten är rent allmänt bra och bilder i både inomhus- och utomhusmiljöer blir trevligt detaljerade och brusfria. Däremot har vi vissa problem med autofokusen som har en tendens att tappa bort sig ovanligt ofta, med väldigt olika tid mellan avtryck och tagen bild som följd.

Honor 6 har det mesta i kommunikationsväg, utom stöd för senaste wifi-standarden 802-11ac. Du får ofta andra bonusegenskaper i dyrare telefoner, som vattenätt chassi, trådlös laddning, fingeravtrycksläsare och extra sensorer. Det får du klara dig utan här.

Honor 6 visar att det går att bygga en telefon med alla de viktiga premiumegenskaperna utan att det kostar skjortan. Vill du bara ha en pålitlig och snabb telefon med bra skärm och hygglig batteritid går det att göra mycket sämre val.

+ Lågt pris. Bra bildskärm. Överraskande bra kamera.
- Något plastig känsla. Få extra funktioner. Ingen ac-wifi.


LG G3
Otroligt skarp

Föregångaren LG G2 tänjde gränserna för mobilformatet med sin skärm på 5,2 tum, men nu känns det nästan litet. I G3 sitter en 5,5-tumsskärm, och det utan att göra den avsevärt mycket större än någon av konkurrenterna. Det fungerar tack vare en extremt tunn kant, och en väldigt speciell form, med knappar mitt bak i stället för på sidorna. Det är samma som i G2, men med lite mer slimmad form på knapparna.

LG G3 slår också till med quad hd-upplösning, alltså 
2 560 x 1 440 bildpunkter. Det ger den punkttäthet på nästan löjliga på 534 pixel per tum. Bilder och video ser riktigt skarpa ut och skärmen har, som grädde på moset, riktigt bra färgåtergivning.

Nackdelen är att högre upplösning kräver mer av processorn, vilket i sin tur påverkar spelprestanda och batteritid. G3 har en fyrkärnig Snap-­dragon 801-processor på 2,5 gigahertz, grafikkretsen Adreno 330 och två gigabyte minne. Det finns också en variant med tre gigabyte minne och 32 gigabyte Flash-lagring. Den fick vi tyvärr inte tag på till det här testet. Den större skärmen gör att maxade prestanda inte är lika höga som på en del konkurrenter med mindre skärm.

LG G3 har skönare ytor än plastiga G2 och ett metalliskt utseende i chassit, även om det fortfarande är plast med lite svajig känsla.

Går som en dans

Kameran är på 13 megapixel och kompletteras av en lasersensor på baksidan. Den ska enligt LG hjälpa till att snabba upp autofokus. Vi tycker att det fungerar alldeles utmärkt. Att följa rörliga objekt går som en dans. Vid ljusare tillfällen presterar kameran på bäst, men även i dunkla och mörka omgivningar kan du ta helt acceptabla bilder.

En av de största anledningarna till att vi inte höjde LG G2 till skyarna var ett rörigt gränssnitt och att den var över-belastad med skräp-­program. I G3 har LG gjort en helomvändning. Du blir inte längre överöst av appar, ikoner och annat skräp som du aldrig kommer att använda. Du har också möjlighet att välja vilka snabbgenvägar som ska dyka upp i aviseringsfältet när du sveper ned fingret. Gränssnittet har fått en ny design och ser snyggare ut.

LG har levererat en av årets bästa telefoner. Om du kan hantera den 5,5 tum stora ­skärmen är G3 verkligen värd att kika närmare på.

Extra högupplöst skärm. Bekväm design. Snabb kamera. Lockande pris. 
- Plastigt skal. Jobbigt stor skärm.


Microsoft/Nokia Lumia 930
Så här ska en Windows-mobil vara

Lagom till dess att de lämnade över telefonverksamheten till Microsoft släppte Nokia äntligen telefonen vi väntat på, en riktig premiummobil med maxprestanda och femtumsskärm i toppklass. Telefonplattan Lumia 1520 var tidigare den enda Nokia-telefonen med ­fullgoda prestanda.

Det nya flaggskeppet visar hur en Windows-telefon ska vara. Telefonen använder förra årets mest kraftfulla systemkrets, Snapdragon 800. Även om det för tillfället inte är den snabbaste systemkretsen på marknaden får vi ändå en riktigt snabb och stabil upplevelse. Den ligger några steg efter konkurrenterna i testet, men får fortfarande anses som snabb nog.

Lumia-telefoner har nästan alltid absolut högsta byggkvalitet och det här är inget undantag. Chassit är i polykarbonat, ett massivt stycke som livar upp i flera färgglada alternativ. Är du konservativ går den också att få i svart. Runt telefonen sitter en aluminiumram.

Både fram- och baksida är välvda så att telefonen ligger extra bra i handen. Lumia 930 är samtidigt rejält tung.

En fröjd att använda

Bildskärmen är en amoled-panel i full hd, och den är verk-ligen en fröjd att använda. Vi hoppas att fler anammar amoled-tekniken med sin makalösa kontrast och lyster i färgerna. Den ska också vara mer strömsnål än ips, men det märker vi inte av här. Lumia 930 har ett ganska litet batteri, och drifttid strax under snittet.

Nokias starka kort har länge varit kameror. I Lumia 930 sitter en imponerande 20-megapixelkamera med samma bra optik som i tidigare Lumia-modeller. Med snabb processor går sådant som serietagning och hdr-plåtande bättre än någonsin och resultat et för både film och foto hör till det bättre i mobilvärlden.

Nokias Kamera-app är inte överlastad med extrafunktioner men de som finns funkar bra. Med Windows Phone 8.1 får Lumia äntligen funktioner som notifierings-dropdown och möjlighet att lägga in en personliga bakgrundsbilder.

Men systemet ligger fort-farande efter Android och IOS på en del punkter, framför allt i fråga om apputbudet.

Snygg och stabil. Bra skärm. Bra kamera.
- Tung. Saknar sd-kortläsare. Batteritiden är en besvikelse.


Oneplus One
Bara för de inbjudna

Oneplus är en av många uppstickare från Kina som nu börjar leta sig in på den västerländska marknaden. Vi har ju redan Huawei och ZTE etablerade, nog finns det rum för ett gäng till? Oneplus utmanar med modellen One som är en riktig premiumlur, till ett ­riktigt lockande pris.

Den kan vara svår att få tag på. Oneplus själva säljer den bara via ett inbjudningssystem, du måste ha en kompis som har en Oneplus One som ger dig en inbjudan, innan du kan köpa en. Men det finns också ett par butiker i Sverige som tar köper telefoner direkt, svenskanpassar och säljer på vanligt sätt, till ett lite högre (men fortfarande lågt) pris.

Luren är elegant utformad och väldigt bekväm med stor skärm framtill och greppvänligt välvd matt plast baktill. Byggkvaliteten är på topp, och bakstycket går också att lossa för att byta batteri. Det ger alltid plus i kanten.

Problem med 4g

Oneplus One lever upp till sina premium-ambitioner med en Snapdragon 801 under skalet, en snygg 5.5 tums skärm med full hd-upplösning, en riktigt kompetent 13 megapixel-kamera, 4g, nfc och ac-wifi.

Ett stort problem är 4g-uppkopplingen. Den har inte frekvensband anpassade för Europa, vilket innebär att det bara är ett av dess fyra band som stämmer överens med svensk LTE. Och det är ett som inte används utanför storstäderna. Så väldigt ofta kan du behöva gå mer på 3g när du surfar.

Operativsystemet är Android 4.4, på sätt och vis. Oneplus One kör med det modifierade Android-versionen Cyanogenmod, som gör en hel del intressant med både gränssnitt och standardfunktioner. Här finns bland annat funktioner som equalizer för ljudet och extra säkerhetsfunktioner.

Oneplus är en intressant och annorlunda telefon. Priset kan locka, men en del skavanker, framför allt 4g-problemet, gör att det inte blir toppbetyg.

Bra pris. Goda prestanda. Intressant gränssnitt och system.
- Problem med 4g. Halvdan batteritid. Operativsystemet kan kännas ovant.


Samsung Galaxy Note 4
Skärmen är dragplåstret

Stor skärm i all ära, men om den går ut över komfort och användbarhet är den knappast värd det. Och här är det lite av ett gränsfall. Med 5,7 tums skärm blir det smått komiskt att försöka använda luren utan att släppa allt annat du har för händerna och ta till Björn Borgs tvåhandsfattning.

Galaxy Note 4 är bastant byggd, med raka linjer och skarpa kanter som skär in i handen på obekvämt sätt. Note 4 är riktigt snygg att titta på med en design i samma stil som vackra Galaxy Alpha. Samsung är först med nya Snapdragon 805. Sett till jobbprestanda är det här den snabbaste mobila prylen vi sett, både bland telefoner och surfplattor. Grafiken imponerar dock inte, med det beror mest på att Galaxy Note 4 precis som LG G3 har skärm med qhd-upplösning, vilket kräver mer att driva än vanlig hd.

Bästa mobilskärmen

Skärmen är kanske det största dragplåstret med Note 4. Den har både amoled-panel och upplösning i qhd. Den är knivskarp och har fantastisk kontrast och färg-återgivning.

Det här är tveklöst den bästa mobilskärmen just nu, trots att ett extra lager för Notes pekpenna gör att pixlarna inte ligger så nära ytan som vi sett i några andra telefoner på sistone. Precisionen i pennan var utmärkt redan i Note och har inte försämrats här.

Med pennan kan du nu också ta appar och ”dra in” dem på startskärmen som fönster i stället för att visa dem i helskärm. Det här har vi sett i telefoner och plattor från LG tidigare, och det blir ungefär lika rörigt här. 
Det passar nog bättre på en tio tums Note, eller större.

För övrigt kan Note 4 skryta med förbättrade kameror som har ökad brännvidd både fram och bak, optisk bildstabilisator och snabbt hdr-foto, 4g och alla möjliga typer av mobil uppkoppling, inklusive nfc och infrarött. Note 4 har också begåvats med en pulsmätare och en uv-mätare.

Vill du ha en telefon i den här smått bisarra storleken? Och är du beredd att betala för det? Är svaret ja på de frågorna är det bara att slå till.

Höga prestanda. Fantastisk skärm. Mängder av funktioner. Bra batteritid.
- Stor, tung och otymplig. Högt pris.


Du får två andra för samma pris som en Iphone

Klicka på tabellen för att se i stort format


Så gjorde vi urvalet och testet

Vi bjöd in samtliga tillverkare vars telefoner har svensk distribution och som har eller har meddelat lansering av telefoner som passade in på våra kriterier för testet:

Telefonen ska vara lanserad under 2014, ha en skärm med 1080p hd-upplösning eller bättre, ny snabb processor (Snapdragon 800 eller annan med jämförbara prestanda, eller bättre), senaste versionen av sitt operativsystem, samt skärmstorlek på under sex tum. Större telefoner räknar vi till ”phablet”-klassen och valde att inte ta med i denna jämförelse.

Telefonerna prestandamättes med Antutu Benchmark 5, 3dmark Ice Storm Unlimited, och javascripttestet Sunspider 1.02 i telefon- respektive standardwebbläsare. Batteritid mättes med uppspelning av 1080p videofilm från You-tube via wifi för maximal skärmljusstyrka, samt med webbaserat skript som simulerar surf med låg belastning, på 25 procent skärmljusstyrka. Skärmljusstyrka mättes med monitorkalibrator.

Apple iPhone 6 Plus 64GB

Bästa pris just nu: 5690 kr