Under 2013 och 2014 har det gått segt för pc-branschen. Med ett undantag. Små så kallade Chromebook säljer bra. Det här är billiga och enkla bärbara som kör Googles operativsystem Chrome OS i stället för Windows eller Mac OS. Chromebook är tronföljaren till netbook-datorn och ett alternativ till både en prispressad Windows-dator och en surfplatta.

Bara en handfull tillverkare säljer Chrome-datorer och då bara ett par olika modeller. Men det har räckt för att göra många kunder nyfikna. Google utlovar extrem enkel hantering och bra batteritid och lyckas leverera både och, tycker vi.

Och systemet är optimerat för att köra webbläsaren problemfritt på så begränsad hårdvara som möjligt.


Lika enkel men mindre

Nu finns också en ny typ av Chrome OS-dator, nämligen Chromebox. Det är små stationära dosor som du ­kopplar till en skärm på skrivbordet, pluggar in mus och tangentbord i och använder som en vanlig skrivbords-pc. De närmaste konkurrenterna är små mini-pc, så kallade nettop, som vi testat med jämna mellanrum tidigare. Men de är betydligt dyrare, för det mesta större, drar mer ström och väsnas gärna lite extra.


Bara det viktigaste

Chrome OS är optimerat för att köra webbläsaren problemfritt på så begränsad hårdvara som bara är möjligt.

Trots att processorerna i våra testade ­datorer är i svagaste laget flyter sådant som strömning av hd-video från sajter som ­Netflix och Youtube på med bra kvalitet. Sitter du med en ­Windows-pc eller en Mac så kan du dessutom köra fjärrskrivbord från Chrome-datorn utan problem.


Klarar inte Bank-id

Systemet är inte perfekt. Det har i dagsläget en del begränsningar för vardagsanvändning. Sådana viktiga saker som Bank-id fungerar inte eftersom det kräver ett ­speciellt program på datorn. Och flera filmtjänster som körs i webbläsaren använder Microsofts tilläggsprogram Silverlight, vilket inte fungerar i Chrome OS.

I det här testet har vi främst kollat på hur Chromebox fungerar som enkla surf-, mejl och kontorsdatorer på skrivbordet. Tanken var också att testa boxarna som små media-datorer till tv:n, men det visade sig att de alla var väldigt opraktiska för det.

Någon bra mediacenter-tjänst kunde vi inte hitta, inte heller något vettigt sätt att kontrollera den från tv-soffan.

Det här är utpräglade mus- och tangentbords-datorer. Vill du ha Google i tv:n rekommenderar vi att du använde tv-pinnen Chromecast i stället.Så funkar Chrome OS

För att komma in i en Chromebook eller Chromebox loggar du in med ett Google-konto. Har du Gmail eller en Android-telefon kan du använda det. Kör du Chrome som webbläsare i din Windows- eller Mac-dator så har du också ett kontonamn där. Loggar du in med det får du automatiskt alla bokmärken och inloggningar överförda till webbläsaren i ChromeOS.

Alla dina inställningar, appar och konto-information lagras på internettjänster, så skulle du byta till en ny Chrome OS-dator får du omedelbart tillgång till allting på den i stället. Skulle din Chromebox gå sönder förlorar du alltså ingenting. Utom tid.

Du gör allt via webbläsaren

Det mesta du gör i Chrome OS sker just i webbläsaren Chrome. Du installerar inte program och appar i traditionell mening, utan epost-programmet är Gmail, ordbehandlaren är Google Docs (eller Microsoft Office Online, till exempel). Det finns en butik med ”appar”, men det är i själva verket länkar till webbaserade molntjänster. ”Installerar” du en app så dyker den upp i systemets startmeny och du kan lägga en ikon i aktivitetsfältet längst ner.

Klickar du på den öppnas ett webbläsarfönster och du skickas till respektive webbtjänst. Videosamtal, fotoredigering, spel… allt finns på webben. Datorerna har bara minimalt med egen lagringsplats, för det mesta 16 gigabyte Flash-minne. Tanken är att du i stället ska använda Google Drive för att lagra saker, eller externa usb-minnen och sd-kort.


Vad är Chromecast?

Chromecast är en liten tv-pinne med samma funktion som mer kända Apple TV. Med den inkopplad i din tv kan du trådlöst strömma film via en app i din Android-mobil- eller surfplatta och visa den på din tv. Chromecast liknar ett usb-minne, men har hdmi-kontakt i stället för usb.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning