5 serier att kolla in just nu:

Netflix

Better Call Saul
Breaking Bad har du förmodligen alla sett vi det här laget (om inte annat vet du vad du ska tillbringa din påsk med), och vill du ha mer av den varan är Better Call Saul ett hett tips. Här står den hale advokaten vi lärde känna som Saul Goodman i Breaking Bad i fokus – och vi får följa hans bitvis tafatta försök att tänja på lagens gränser. Tonen är i stort sett densamma som i Breaking Bad, men Better Call Saul lyckas ändå kännas fräsch – inte minst tack vare lysande skådespel från Bob Odenkirk.


Netflix

The Get Down
I höstas hade de första sex avsnitten av Netflix rekorddyra musikspektakel The Get Down premiär, och i veckan släppte streamingtjänsten uppföljningen. Även om serien har beskyllts för att vara lite ofokuserad är den ändå helt klart värd att titta närmare på, särskilt om du vill gotta ner dig i sjuttiotalets amerikanska populärkultur.


Netflix

Stranger Things
Stranger Things var sommarens stora snackis i seriesvängar, och är något av det mest spännande du kan hitta på Netflix. Har du missat denna är det alltså hög tid att göra slag i saken – särskilt med tanke på att uppföljaren rullar upp på Netflix i oktober.


Netflix

Orange Is the New Black
I Netflix utbud av egenproducerade serier finns många guldkorn, men frågan är om något har blivit lika hyllat som fängelsedramat Orange is the New Black. Här får vi följa Piper Chapman – en kvinna som till en början knappast verkar höra hemma bakom lås och bom, men som snart finner sin tillvaro bland en brokig skara karaktärer. Blandar humor med allvar på ett lysande sätt.


Netflix

The Americans
Så här i påsktider passar ju en serie om att klä ut sig alldeles utmärkt – även om det i The Americans fall handlar om att dra på sig lösmustascher snarare än påskfjädrar. Handlingen baseras på att två ryska spioner försöker leva ett så normalit familjeliv i USA som de bara kan, samtidigt som de lönnmördar, avslyssnar och…ja, ägnar sig åt andra tidstypiska spionsysslor. Den femte och avslutande säsongen håller på att sändas i detta nu, och på Netflix finns de fyra första.

5 filmer att kolla in i påsk

Netflix

127 Timmar
Skådespelaren James Franco har under åren spelat en hel del olika roller – allt från urflippad gangster i Spring Breakers till skurk i Spindelmannen. I 127 Timmar har han lyckats fastna mellan två bergsväggar, och det blir snart en förtvivlad kamp för att ta sig loss. Filmen baseras för övrigt på en verklig händelse.


Netflix

The Evil Dead
Påsktider är kanske inte lika förknippade med ond bråd död som Halloween, men nog sitter en välregisserad skräckfilm aldrig fel. The Evil Dead är en riktig klassiker i sammanhanget, som visserligen snarare är en slags parodi på genren än en regelrätt kuddkramare. Hur som helst, här står lökiga citat i backen, lemmar flyger all världens väg och de odöda lämnar ingen tid över till reflektion för huvudkaraktären Ash.


The Prestige
Christopher Nolan har med rätta hyllats i filmkretsar de senaste åren, inte minst för Batman-trilogin. Karl har dock fler än läderlappssträngar på sin lyra – och frågan är om inte The Prestige är hans allra främsta rulle hittills. Här får vi följa två rivaliserande trollkarlar, som i jakt på det perfekta tricket dras in i en rejäl soppa. I rollistan hittar vi bland annat Hugh Jackman, Christian Bale och Michael Caine.


Netflix

The Big Short
Hur beskriver man egentligen ett så komplext ämne som finanskrisen? Jo, med rapp dialog, en Ryan Gosling i högform och supersnygg inramning. The Big Short lyckas vara både smart och rolig på samma gång, och när eftertexterna till slut rullar vill vi åtminstone tro att vi blivit lite, lite klokare.


Netflix

En oväntad vänskap
Den här Pretty Women-doftande rullen från 2012 vann en hel del priser när det begav sig, och blev välförjänt en stor biosuccé. Temat behandlar tunga ämnen som klass och rasism – men berättar också en fin historia om hur viktigt det är med vänskap. Klassiskt feelgood när det är som allra bäst.