Netflix

7. Iron Fist

Netflix har ju som bekant gått all-in på superhjälteserier den senaste tiden, och bjudit på höjdare som Daredevil och Jessica Jones. Även om Iron Fist den inte levererar riktigt lika hög kvalitet som nämnda har den absolut sina stunder. Här får vi följa Danny Rand, som återvänder till sin hemstad New York efter en lång tids frånvaro – numera utrustad med en lysande näve.Och nej; det tar givetvis inte lång stund innan diverse skurkar får bita i gräset.


Netflix

6. Dum och Dummare

Jim Carrey är en fascinerande skådespelare, som har förmåga att både bjuda på urlöjliga rolltolkningar och gestalta mer seriösa karaktärer. Dum och Dummare är förmodligen filmen som de flesta förknippar honom med och är precis så korkad och barnslig som vi minns den. Premissen är enkel: två mindre smarta polare drar ut på bilresa genom USA, och hamnar till slut i Aspen, där de båda förälskar sig i samma dam.


Netflix

5. Bates Motel

Alfred Hitchcock är ju en husgud i filmsammanhang, mycket tack vare mästerverket Psycho. Bates Motel gör ett riktigt bra försök att tolka den klassikern, även om serien så klart aldrig når upp till lika skyhög nivå. Men ändå: här får vi mystik så det räcker och blir över, obehagliga karaktärer och fler twister än vad vi kan räkna till. Serien har rullat i fem säsonger nu, och den tredje dök nyligen upp på Netflix.


Netflix

4. Love, säsong 2

De senaste åren har Netflix samlat på sig en diger lista av egenproducerade tv-serier. Love är en sådan, och bakom produktionen syns Judd Apatow – som bland annat har Bridesmaids och Girls på sin meritlista. I likhet med den sistnämnda får vi en hel del storstadsromantik här. New York är utbytt mot Los Angeles, men tonen känns definitivt igen.


Netflix

3. Vänner för livet

När vi ändå är inne på skådespelare som hoppar mellan komedi och drama kan vi lika gärna stanna vid Adam Sandler – den korkade komedins okrönte konung. Den här dramafilmen är dock något helt annat än vad vi är vana vid från honom. Ämnet är tungt: här snackar vi hur det är att komma tillbaka till livet efter att familjen omkommit i terrorattentaten mot World Trade Center. Finstämd, trots sitt tema.


3:10

2. 3:10 to Yuma

Den klassiska vilda västern-genren har den senaste tiden fått något av en renässans, genom lysande rullar som The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, True Grit och Django Unchained. 3:10 to Yuma tål absolut att nämnas i det sammanhanget. Filmen är en nyversion på 50-talsrullen med samma namn, och gör helt klart ett grymt bra jobb med att tolka sin förlaga.


1. Metallica: Some Kind of Monster

Finns det någon bättre musikdokumentär än Metallica: Some Kind of Monster? Nej, givetvis inte – det här är ren filmmagi oavsett vad du tycker om det världskända bandet. Metallica: Some Kind of Monster tar avstamp i inspelningen av albumet St.Anger, vilket visar sig vara en väldigt tuff period för James Hetfield och resten av medlemmarna. Vad som skiljer denna från alla andra otaliga dokumentärer om rockband som finns är att vi dels kommer otroligt, otroligt nära, dels att den finns ett fantastiskt driv här. Ett måste, och något av det allra bästa du någonsin kommer att hitta på Netflix.