hangover

7. Baksmällan

Få har väl missat den här rullen, som på kort tid har blivit något av en klassiker. Om du trots allt har levt under en sten kan den sammanfattas med att ett grabbgäng drar till Las Vegas, super sig fulla och sedan försöker minnas vad som har skett. Humorn är knappast något för finsmakarna, men med tanke på att Baksmällan är så pass ikonisk bör du absolut ha sett den. Höhö-humor när den är som…lägst. Det har ju sin charm det med.

spiderman

6. The Amazing Spider-Man

Vi har snart tappat räkningen på hur många gånger det går att reboota Spindelmannen. Marvels kanske mest kände hjälte har ju bevittnat sin farbrors död, och därefter försökt dölja sina superkrafter för nära och kära fler gånger än en annan byter underkläder. Hur som helst – The Amazing Spider-Man är ändå en rapp och snygg rulle, med en bitvis lysande Andrew Garfield i huvudrollen.

it follows

5. It Follows

På de senaste två, tre åren har skräckgenren fått sig en välbehövlig nystart, med flera riktigt intressant. It Follows är en av de snyggaste vi sett på länge – med ett för genren originellt upplägg. Här har vi ett slags vålnadsvirus, som sprider sig genom sexuella förbindelser. I vanlig ordning flippar It Follows en aning mot slutet, men dessförinnan är den precis lagom skräckmysig och obehaglig.

leviathan

4. Leviathan

Rysk film är vanligtvis inte något som dyker upp på Hollywood-fokuserade Netflix, och därför är det extra kul att superhyllade Leviathan (som Oscarsnominerades för bästa utländska film härom året) har hittat hit. Det här är må hända något annat än din vanliga popcorn-underhållning, och riktar snarare fokus på problemen med dagens Ryssland – om än på ett subtilt sätt. Med det sagt är den knappast svårtuggad, utan lär fungera utmärkt för de allra flesta. Ett mästerverk, hur som helst.

Chefs Table

3. Chef´s Table

Netflix ambitiösa kockserie Chef’s Table har snabbt blivit vår favorit när det kommer till mat-tv. Här får vi bekanta oss med duktiga kockar över hela världen, och vara med när de tar fram den ena imponerande maträtten efter den andra. Säsong tre hade nyligen premiär, och bjuder på kockar från bland annat Moskva, Sydkorea och Los Angeles.

12 years

2. 12 Years a Slave

USA har ju som bekant en mörk och dyster historia med slavar, något som möjligen inte har behandlats tillräckligt väl genom filmhistorien – även om det finns några få lysande exempel. 12 Years a Slave är ett av dem, och vann klart rättvist en Oscar för bästa film 2013. Här får vi följa Solomon Northup – en duktig violinist, som mot sin vilja säljs som slav. Tung, viktig och alldeles lysande.

the americans

1. The Americans

Lagom till att The Americans får sin femte säsong har den fjärde dykt upp på Netflix. Det må vara seriens kanske svagaste säsong hittills, men det säger egentligen inte särskilt mycket alls – eftersom nivån ändå är skyhög i jämförelse med det mesta annat. För den som inte tidigare har upptäckt The Americans är det en serie som tar avstamp i det kalla krigets sista skälvande period. Vi snackar om undercover-ryssar, som vid sidan av spioneriet försöker leva ett helt vanligt amerikanskt familjeliv. Naturligtvis som upplagt för intriger.