Bäst på Netflix, december 2016

7. Barry

Så här i tiden när vi går och väntar på att Donald Trump ska efterträda Barack Obama som USA:s nästa president kan det vara på sin plats att få en historielektion. I Barry får vi följa just Barack Obama under dennes college-år. Visserligen lyckas filmen aldrig nå upp till sin fulla potential – framför allt kommer vi inte tillräckligt nära Barack Obama – men känns så klart superrelevant.

Netflix Bluejay

6. Blue Jay

I det här romantiska homecoming-dramat får vi följa Jim och Amanda, som träffas i sin gamla hemstad för att snacka minnen. Den här typen av filmer riskerar att bli rejält klyschiga, men Blue Jay lyckas att vara både vemodig och hyfsat nydanande.

Netflix Oz

5. Trollkarlen från Oz

Få filmer har en lika stor kultstämpel som Trollkarlen från Oz. Och trots att den är från 1939 känns den förvånansvärt fräsch än i dag, och passar både unga och äldre. En lika fin som lågmäld historia.

Netflix never ending story

4. Den oändliga historien

Månadens Netflix-sammanfattning bjuder på två riktiga dunderklassiker. Den oändliga historien har kanske inte lika hög kultstatus som Trollkarlen från Oz, men bjuder på en minst lika härlig sagohistoria. Här får vi följa den mobbade Bastian Balthasar Bux, som drömmer sig bort till fantasins värld genom en magisk bok. Fantastiskt.

Netflix trolljakten

3. Trolljakten

Guillermo del Toro är ett namn som allt som oftast är en garant för skyhög kvalitet, och Netflix-producerade barnserien Trolljakten utgör inte något undantag. Här snackar vi animerad feelgood-fantasy, mystiska amuletter och elaka troll för hela slanten. Perfekt för dig som vill kolla tillsammans med barnen.

Netflix For the love of Spock

2. For the Love of Spock

Oavsett om har plöjt samtliga Star Trek-avsnitt eller bara beskådat spektaklet på avstånd lär du ha någon slags relation med karaktären Spock. Leonard Nimoy som spelade Spock gick som bekant bort härom året, och i den här fantastiska dokumentären får vi följa hans liv. Bakom For the Love of Spock står hans son Adam Nimoy, som lyckats måla upp ett lika kärleksfullt som problematiskt karaktärsporträtt.

Missa inte: De bästa skräckfilmerna på Netflix

Netflix Ant-man

1. Ant-Man

Storslagna, actionstinna superhjältefilmer från Marvel-fabriken lider vi knappast någon brist på. Just av den anledningen vore det rimligt att avfärda Ant-man som ytterligare en film i mängden. Men då missar man en av de charmigaste och nördigaste filmerna i genren, som inte bara lyckas underhålla utan även bjuda på en hel del humor. Stundtals världsklass, även om den i slutändan inte når upp till de allra bästa superhjätefilmerna.


Bäst på Netflix, november 2016

Netflix

7. Mission: Impossible: Ghost Protocol

Mission: Impossible i Tom Cruise-tolkning är en filmserie som fokuserar uteslutande på högoktanig action. Allt eftersom åren har gått har filmerna blivit allt mer spektakulära, och kanske värst av alla är Ghost Protocol. Här får vi bland annat hänga med (ursäkta ordvitsen) Tompa utanför Burj Khalifa, mer känd som världens högsta skyskrapa. Ghost Protocol är kanske inte den mest sofistikerade filmen i världshistorien, men fungerar alldeles utmärkt som popcorn-rulle.

Läs också! Så ser du filmer och serier från Neflix offline – direkt i mobilen och plattan

Netflix

6. Now You See Me

I likhet med Ghost Protocol är Now You See Me knappast en film som ställer superhöga krav på dig som tittare. Men ja, ibland vill man ju bara ha lite okomplicerad Hollywood-action, och det får vi gott om här. Now You See Me kan närmast beskrivas som en thriller i trollerimiljöer, där ett gäng FBI-angenter får i uppdrag att stoppa en lömsk grupp magiker. Första halvan är faktiskt otroligt bra, efter det blir det dessvärre något rörigt. Hur som helst är Now You See Me klart värd en filmkväll.

Netflix

5. Point Break

FBI-agenter! Surfare! En ung Keanu Reeves! Patrick Swayze! Här snackar vi 90-talsaction när det är som bäst. Stundtals lite ostig, men det kommer som bekant på köpet när det handlar om filmer från den här eran.

Netflix

4. The Good Wife

Netflix är fullproppat med kvalitativa tv-serier, men få bjuder väl på lika välskrivna karaktärer som The Good Wife. Här får vi följa tvåbarnsmamman Alicia Florrick, när hennes liv tar en ordentlig vändning efter det att maken åker i finkan. Samtliga sju säsonger ligger uppe på Netflix, så det är bara att bunkra upp i tv-soffan och njuta.

Netflix

3. Malcolm X

I den här Oscars-nominerade rullen från 1993 får vi en rejäl djupdykning i historien om Malcolm X – en svart frihetskämpe som mördades brutalt i mitten på 60-talet. Precis som många andra historiska filmer kan Malcolm X kännas lite tung, men för den som håller sig kvar väntar en sjukt välskriven film med fint skådespel av framför allt Denzel Washington.

Netflix

2. End of Watch

I den här lite annorlunda polisrullen får vi följa två Los Angeles-snutar, som hamnar i rejält med trubbel efter vad som först verkar vara ett rutinjobb. Magstark, tempofylld och riktigt spännande.

Netflix

1. The Cabin in the Woods

Skräckgenren har ärligt talat känts urvattnad på senaste, men visst finns det filmer som sticker ut. The Cabin in the Woods är ett lysande exempel, och fungerar faktiskt lite som en parodi på alla otaliga filmer där college-kids beger sig ut till en stuga mitt i urskogen och beter sig lite lagom korkat. Att beskriva handlingen mer än så vore att spoila filmen så vi nöjer oss med att ge den en fet rekommendation. 


Bäst på Netflix, oktober 2016

Netflix
 

7. Sleepy Hollow

Lagom till halloween är det läge att gotta ner sig i soffan tillsammans med en skräckis. För den som av hälsomässiga anledningar helst vill undvika japanska flickspöken i stripigt hår eller galna yxmördare passar Sleepy Hollow alldeles utmärkt. Det här är nämligen en skräckhistoria av den mer klassiska sorten, där en liten idyllisk by hemsöks av en huvudlös riddare. Om inte annat är den värd att se enbart tack vare Danny Elfmans underbara soundtrack.

Netflix

6. True Grit

Vilda väster och cowboysare är ju aldrig fel oavsett väder, och även om genrens glasdagar sedan länge är passerade produceras det en del av värde fortfarande. Bland annat då den här, som faktiskt är en remake på en film med samma namn från 1969. Nyversionen gör dock ett alldeles lysande jobb med att sätta rätt stämning. Regisserad av bröderna Coen, vilket ju allt som oftast är en garant för kvalitetsfilm.

5. Frank

I den här smått fantastiska rullen får vi följa den misslyckade musikern Jon när han går med i ett alternativt popband, där frontfiguren Frank är minst sagt speciell. Tonen är förvisso varm, men här vilar också ett stort mörker – vilket också gör att Frank blir så mycket mer än en i raden av alla indiefilmer som sköljt över oss de senaste åren. Ett måste!

Netflix

4. The Lunchbox

Filmkonessörer får ursäkta, men det är inte särskilt ofta vi här i kalla Sverige får ta del av Indiens gigantiska filmscen. Synd är det, eftersom det görs väldigt mycket bra film där. The Lunchbox passar dessutom perfekt för den som inte nödvändigtvis går igång på storslagna musikalnummer. Här är det snarare en återhållsam When Harry Met Sally-inspirerad kärlekshistoria för hela slanten – och som i all sin enkelhet både är varm och fylld av humor.

3. Black Swan

En del deprimerande historier på månadens Netflix-lista, men allt behöver inte vara mys-pys hela tiden. Black Swan tar sikte på den hårda och dömande balettscenen i New York – ett yrke som kräver total dedikation. Nina är en av de starkaste lysande stjärnorna där, samtidigt som hon har försakar det mesta och lever under ständig press. Bitvis riktigt otäck.

Netflix

2. The Hunt for Red October

Sean Connery! U-båtar! Härlig rysk bryting i dialogen! Tjuv- och rackarspel! Ja, ni hör ju – den här kanonrullen står sig fortfarande riktigt bra. För den som vill klämma en film innan läggdags kan den långa speltiden säkert avskräcka, och tempot är ärligt talat väl långsamt mellan varven. Men dumt att klaga när nivån överlag är så skyhög.

Netflix

1. Black Mirror

Det går att skriva rader om geniet Charlie Brooker – skaparen bakom Black Mirror. Den här serien liknar nämligen inget annat, och ställer snarare in siktet på högaktuell samhällskritik, dystra framtidsspaningar och vad alla våra prylar egentligen har för inverkan på våra liv. Det låter tungt, men Black Mirror klarar faktiskt av att vara både lika smart som underhållande, och lika välskriven som underfundig. Misströsta heller inte om du inte har sett de tidigare två säsongerna. Avsnitten är fristående, så det går alldeles utmärkt att bita tag i den färska tredje säsongen redan nu. 


Bäst på Netflix, september 2016 

Netflix september

7. The Babadook

En ensamstående mamma och en son som är rädd för monster – okej, den här skräckisen har väl kanske inte världens mest originella premiss, men faktum är att The Babadook har blivit rejält hyllad sedan den hade premiär för två år sedan. Varför? Ja, till att börja med liknar den inget annat. Vid en första anblick kan den upplevas som rätt såsig och lågbudget, men om du bara koncentrerar dig och är med på noterna kommer du få en riktig pärla till skräckfilm.

Netflix september

6. Penny Dreadful

På tal om skräck: Tidigare i år gick lysande Penny Dreadful i mål, och nu finns äntligen de första två säsongerna ute på svenska Netflix. Här ser vi bland annat Josh Hartnett och Eva Green slåss mot allt från vampyrer till levande döda – och som krydda får vi fantastiskt romantiska miljöer. Perfekt att mysa ner sig med när höstmörkret börjar krypa närmare.

Netflix september

5. Selma

I avdelningen ”tunga historiska dramafilmer” hittar vi Selma. Berättelsen kretsar kring Martin Luther King Jr:s kamp för rösträtt för afroamerikaner – en kamp som kulminerade i marschen från Selma till Montgomery. Gripande, lärorik och otroligt viktig.

Netflix september

4. Dirty Harry

Från tunga Selma tar vi oss vidare till Clint Eastwoods storhetstid. Harry Callahan får väl anses vara hans mest ikoniska karaktär – och i sedvanlig Clintan-anda bjuds vi på one-liners i överflöd (Do I feel lycky? Well, do you punk?), massa saftig action och hårda replikskiften.

Netflix september

3. Raiders! The Story of the Greatest Fan Film Ever Made

Raiders! The Story of the Greatest Fan Film Ever Made tar avstamp 1982, när tre ungdomar bestämmer sig för att återskapa Jakten på den försvunna skatten scen för scen. Filmen spelas in med extremt låg budget och glöms sedan bort – eller ja, fram till dess att filmen får kultstatus många år senare. Med hjälp av Kickstarter lyckas sedan skaparna få finansiering att återskapa den enda scen de saknar. Det här är nörderi på skyhög nivå.

Netflix september

2. The Big Short

Är du en av många som kliar sig i huvudet över hur världen näst intill kollapsade i spåren av finanskrisen för några år sedan? The Big Short försöker göra dig lite klokare genom en slags kombination av drama och dokumentär, i vilken de mest kritiska ögonblicken placeras under lupp. Och oroa dig inte för att slå på denna tillsammans med popcornskålen: The Big Short är en rapp film som lyckas med konsstycket att vara lika utbildande som underhållande.

Netflix september

1. Narcos

På förstaplats denna månad hittar vi andra säsongen av Netflix-exklusiva Narcos. För er som inte hängt med handlar det om Pablo Escobar, i folkmun ökänd som en hänsynslös knarkbaron med mängder av mord på sitt samvete. I likhet med The Big Short rör vi oss i gränslandet mellan dokumentär och drama, även om absolut störst vikt läggs på det sistnämnda. 


Bäst på Netflix, augusti 2016

Netflix
 

7. Austin Powers in Goldmember

Okej, det här är kanske inte den mest sofistikerade filmnyheten på Netflix i augusti, men Austin Powers bjuder alltid på underhållning – särskilt om du har plöjt samtliga James Bond-rullar. Nackdelen? De föregående filmerna i Austin Powers-serien är bättre, och humorn är väl låg ibland.

Netflix

6. Spring Breakers

Någon gång funderat på hur James Fanco ser ut när han sjunger Britney Spears Everytime framför ett vitt piano i romantisk solnedgång, tillsammans med tre rånarluvebeklädda kvinnor? Spring Breakers delade kritikerkåren i två läger när den hade premiär – fullt förståeligt. Det här är nämligen en studie i urflippad skådespeleri, med en stor dos svart humor. Klart värd att kolla upp, även om du inte skulle förstå ett smack.

Netflix

5. Million Dollar Baby

Clint Eastwood blandar och ger som regissör (varför genomusla American Sniper fick en Oscarsnominering förstår vi fortfarande inte). Million Dollar Baby tillhör dock hans allra bästa. Här får vi en Rocky-inspirerad historia om en före detta boxare som motvilligt börjar träna en ung kvinna med proffsambitioner. Lite väl sentimental, men charmig som få.

Netflix

4. Seeking a Friend for the End of the World

Här har vi en riktig indiepärla. Som titeln antyder handlar Seeking a Friend for the End of the World om att finna någon att tillbringa de sista skälvande sekunderna av livet innan världen går under. Vacker, romantisk, rolig och helt fantastisk.

Netflix

3. Minority Report

Få regissörer har en lika imponerande meritlista som Steven Spielberg. Minority Report är hans försök att skildra framtidsdystopier och tung teknologi: ett ämne som är lika hett i dag som det var 2002, när filmen hade premiär. Tom Cruise är briljant, handlingen spännande och visuellt är den ursnygg.

Netflix

2. The Get Down

The Get Down är Netflix senaste egenproducerade serie, och tillika deras dyraste hittills. 120 miljoner dollar landade kalaset på – och för den nätta summan får vi ett stycke musikhistoria i fullständigt fantastiska miljöer. Musikaltemat lär avskräcka en del, men så länge du orkar med det väntar en av de bästa serierna på länge.

Netflix

1. The Social Network

Vi älskar ju David Fincher, inte minst för Zodiac (som för övrigt också finns på Netflix. Titta genast om du inte har sett). I The Social Network berättar han historien om hur Mark Zuckerberg gick från ambitiös Harvard-student till snorrik Facebook-grundare. Det är en fascinerande berättelse, som utöver dess uppenbara framgångshistoria även berör ämnen som utanförskap och mobbing. 


Bäst på Netflix, juli 2016

Netflix

7. Top Gun

Få har väl missat den här 80-talsklassikern, där en ung Tom Cruise spelar våghalsig stridspilot som försöker balansera privatliv med ett högflygande arbete. Top Gun är lysande än i dag, och en perfekt film för regniga sommarkvällar.Netflix

6. Blue Valentine

Här snackar vi bråddjup romantik. Ryan Gosling och Michele Williams är lysande i en historia som förvisso är väldigt tung och vemodig, men också sjukt intressant.


Netflix

5. Drive

På tal om Ryan Gosling: Drive är kanske hans allra främsta stund – tillika en av de mest stilistiska filmerna som gjorts de senaste åren. Har du varit i Los Angeles lär du känna igen dig, om du inte varit där kommer du längta dit.Netflix

4. BoJack Horseman

Netflix animerade serie om den alkoholiserade hästen Bo Jack fick precis en ny säsong, och den är precis lika lysande som föregångarna. Och låt dig inte luras av den tecknade ytan – det här är knappast något för de yngsta. 


Netflix

3. Nightcrawler

Nightcrawler har en hel del gemensamt med ovan nämnda Drive. Den utspelar sig i Los Angeles-natten, den har en ensam och mestadels bilåkande huvudrollsinnehavare och den är fylld av tveksamm moral. Jake Gyllenhaal har med rätta hyllats för sin roll som Lou Bloom – en frilansande lyckosökare som gör allt för att få ett scoop.


Netflix

2. All the President’s Men

Alla presidenters män är en fullkomligt lysande film om Watergateskandalen, som kom att ställa till rejäla problem för den då sittande amerikanska presidenten Richard Nixon. Ett perfekt exempel på att populärkultur även kan vara lärorikt och utbildande.

Netflix

1. Stranger Things

Netflix senaste storserie Stranger Things har blivit rejält hyllad sedan den hade premiär i början av juli, fullt förståeligt. Premissen kan förklaras som om Stephen King skulle kombineras med E.T, och 80-tals-referenserna står som spön i backen. Snyggt fotad, grymt soundtrack och lysande skådespel. Missa inte!