Netflix september

7. The Babadook

En ensamstående mamma och en son som är rädd för monster – okej, den här skräckisen har väl kanske inte världens mest originella premiss, men faktum är att The Babadook har blivit rejält hyllad sedan den hade premiär för två år sedan. Varför? Ja, till att börja med liknar den inget annat. Vid en första anblick kan den upplevas som rätt såsig och lågbudget, men om du bara koncentrerar dig och är med på noterna kommer du få en riktig pärla till skräckfilm.

Netflix september

6. Penny Dreadful

På tal om skräck: Tidigare i år gick lysande Penny Dreadful i mål, och nu finns äntligen de första två säsongerna ute på svenska Netflix. Här ser vi bland annat Josh Hartnett och Eva Green slåss mot allt från vampyrer till levande döda – och som krydda får vi fantastiskt romantiska miljöer. Perfekt att mysa ner sig med när höstmörkret börjar krypa närmare.

Netflix september

5. Selma

I avdelningen ”tunga historiska dramafilmer” hittar vi Selma. Berättelsen kretsar kring Martin Luther King Jr:s kamp för rösträtt för afroamerikaner – en kamp som kulminerade i marschen från Selma till Montgomery. Gripande, lärorik och otroligt viktig.

Netflix september

4. Dirty Harry

Från tunga Selma tar vi oss vidare till Clint Eastwoods storhetstid. Harry Callahan får väl anses vara hans mest ikoniska karaktär – och i sedvanlig Clintan-anda bjuds vi på one-liners i överflöd (Do I feel lycky? Well, do you punk?), massa saftig action och hårda replikskiften.

Netflix september

3. Raiders! The Story of the Greatest Fan Film Ever Made

Raiders! The Story of the Greatest Fan Film Ever Made tar avstamp 1982, när tre ungdomar bestämmer sig för att återskapa Jakten på den försvunna skatten scen för scen. Filmen spelas in med extremt låg budget och glöms sedan bort – eller ja, fram till dess att filmen får kultstatus många år senare. Med hjälp av Kickstarter lyckas sedan skaparna få finansiering att återskapa den enda scen de saknar. Det här är nörderi på skyhög nivå.

Netflix september

2. The Big Short

Är du en av många som kliar sig i huvudet över hur världen näst intill kollapsade i spåren av finanskrisen för några år sedan? The Big Short försöker göra dig lite klokare genom en slags kombination av drama och dokumentär, i vilken de mest kritiska ögonblicken placeras under lupp. Och oroa dig inte för att slå på denna tillsammans med popcornskålen: The Big Short är en rapp film som lyckas med konsstycket att vara lika utbildande som underhållande.

Netflix september

1. Narcos

På förstaplats denna månad hittar vi andra säsongen av Netflix-exklusiva Narcos. För er som inte hängt med handlar det om Pablo Escobar, i folkmun ökänd som en hänsynslös knarkbaron med mängder av mord på sitt samvete. I likhet med The Big Short rör vi oss i gränslandet mellan dokumentär och drama, även om absolut störst vikt läggs på det sistnämnda.