E-boksläsare som produkt har flera år på nacken, men än så länge har de inte lyckats ta Sverige med storm. Det kanske beror på att jätten Amazon ännu inte har börjat sälja svenska böcker, eller att många av oss redan läser på våra vanliga surfplattor. Eller så känns det helt enkelt svårt för många bokälskare att överge de gamla hederliga pappersböckerna.

Då kan det vara dags att tänka om. En bra e-boksläsare med e-bläcksskärm har ­faktiskt en hel del fördelar jämfört med både pappersböcker och surfplattor.

Missa inte: 20 e-böcker som är gratis att ladda hem

E-boksläsarna har långlivade batterier, ­ bra skärmar och bak­grunds­belysning – och de rymmer ett helt bibliotek. I vissa fall kan läsupplevelsen till och med överglänsa känslan av en tryckt bok.

Du som är beredd att släppa greppet om pappersböckerna har en hel del olika e-boksläsare att välja bland. Är det värt att satsa på en Kindle? Eller passar en läsare från en svensk bokhandlare bättre för just dig?

PC för Alla har testat fem nya e-boksläsare i sextumsklassen och har svaren på de tolv vanligaste frågorna om tekniken.

12 frågor om e-boksläsare

Vad är en e-boksläsare?
En e-boksläsare är en platta som er­sätter den tryckta boken. Det inbyggda minnet rymmer tusentals böcker i en form som är jämförbar med en tunn pocketbok. De flesta av de nya modellerna har dessutom justerbar belysning i ramen, vilket betyder att du kan skona sängkamraten genom att skippa nattlampan.

Vad är e-bläck?
Den tydligaste skillnaden mellan en surfplatta och en e-boksläsare sitter i skärmen. Tekniken kallas e-bläck (eller e-ink), och kännetecknas av ljusgrå skärmar som är skräddarsydda för att visa text och hushålla med batteriet. Skärmen drar bara ström när när du bläddrar eller byter sida.

Tekniken har några avigsidor. De allra flesta e-boksläsare har skärmar som bara visar gråskalor, och bilduppdateringen är långsam vilket gör läsarna dåligt lämpade för rörlig bild. Dessutom kan otydliga spår av den föregående sidan uppträda på nästa sida när du bläddrar. De flesta plattor har dock en funktion som gör att skärmen uppdateras helt med varje sidvändning. Funktionen kan dra extra batterikraft, men raderar dessa ”spökspår”.

Missa inte: Här finns 28 000 gratis engelska e-böcker att ladda hem

Alla de läsare vi testar här använder e-bläck, men det finns budgetläsare som använder vanliga skärmar. Kolla med butiken att den modell du köper har en e-bläcksskärm.

Hur länge räcker batteriet?
Tillverkarna mäter batteritiden på olika sätt, och vi har inte haft möjlighet att sätta läsarnas batterier på prov. Generellt kan dock sägas att den strömsnåla tekniken borgar för ovanligt långlivade prylar. E-boksläsarnas batterier räcker ofta i flera veckor (beroende på hur mycket du läser) och tar några timmar att ladda upp igen.

Kan jag inte lika gärna ­läsa på surfplattan?
Det finns gott om appar till både Android och Ipad för att läsa e-böcker, både från de svenska e-boksförsäljarna och amerikanska jättar som Google och Amazon. Du kan också låna biblioteksböcker till surfplattan med hjälp av ett Adobe-konto och en app som Bluefire Reader till IOS, eller Aldiko till Android. Du som redan har en surfplatta gör därför gott i att ladda ned en bok och testa hur det känns att läsa på surfplattan.

Den stora skillnaden ligger i läs­upp­levelsen. En e-bläckskärm är mycket bättre på att efterlikna känslan av en tryckt ­pappersbok. Många anser därför att e-boksläsarna är mer vilsamma för ögonen än surfplattornas skärmar. Dessutom är en e-boksläsare, med sin nätta form och ett seglivat batteri, en svårslagen reskamrat.

Hur viktig är upplösningen?
Upplösningen är det antal bildpunkter som ryms på en kvadrattum av skärmen. Ju fler punkter desto skarpare text. Eftersom upplevelsen av att läsa på papper är en måttstock för e-boksläsare är upplösningen en viktig siffra. Ju högre upplösning desto mer papperslik läsning.

Billigare enheter som Kindle 7 och ­Trekstor Pyrus 2 har relativt lågupplösta skärmar. Det stör inte läsupplevelsen på normalt avstånd, men på nära håll syns ojämnheter i bokstäverna. Skavankerna är svårare att se på de mer högupplösta Letto Frontlight och på Kindle ­Voyages knivskarpa skärm är de närapå obefintliga.

Vilka filformat är vanligast?
E-böcker finns tillgängliga i ett antal olika format, men filtypen epub är i särklass vanligast och stöds av alla läsare i det här testet bortsett från Kindle (se nedan).

Epub-böcker har några tydliga fördelar: formatet har ett brett stöd, och böckernas formatering anpassar sig automatiskt efter läsaren. En epub-bok passar alla skärmstorlekar, och att element som typsnitt och textstorlek kan justeras av användaren.

E-boksläsare kan även hantera pdf-filer, men formatets statiska layout är dåligt ­lämpad för läsarna och innebär att du kan behöva zooma in och ut i dokumentet för att kunna läsa innehållet.

Är det verkligen värt att köpa en Kindle i Sverige?
Amazons Kindle-läsare klarar inte av epub, utan förlitar sig på formaten azw och mobi. Du kan dock konvertera oskyddade epub-böcker till Kindle-vänligt format. Det är viktigt eftersom de flesta böcker som säljs via svenska e-bokshandlare är epub-filer. Vanligast är att använda gratisprogrammet Calibre för konverteringen. Det laddas ned till datorn (calibre-ebook.com) och är i övrigt en utmärkt resurs för att samla och hantera sitt e-bibliotek. En guide till hur du går till väga hittar du här: surftips.se/kindlesve.

En annan metod för att ladda Kindle med böcker utifrån är att använda funktionen Mail to Kindle. Då kan du mejla filer direkt till Kindle, men tyvärr stöds inte epub-filer av funktionen. Ett till alternativ är den svenska bokaffären Bokon. Från Bokon kan du efter några inställningar både konvertera och skicka svenska epub-böcker direkt till en Kindle med ett musklick (se denna guide för instruktioner: surftips.se/kindleskick). Du måste dock vara medlem på Bokon. Det finns med andra ord flera alternativ för dig som vill använda Kindle med oskyddade epub-filer.

Du kan däremot inte läsa e-böcker från bibblan på en Kindle. Biblioteken använder sig av Adobes kopieringsskydd, och det har Amazon valt att inte stödja.

Hur hanterar jag kopieringsskyddade böcker?
De svenska e-boksbutikerna Adlibris, Bokon och Dito säljer till största del epub-böcker utan kopieringsskydd (eller drm, som det också kallas). Böckerna är i stället märkta med en vattenstämpel. Den skvallrar om vem som har köpt en bok om den hamnar på villovägar och börjar spridas olovligen. Det betyder att de flesta böcker du köper kan flyttas fritt mellan dina datorer och e-boksläsare. Det finns undantag.

Böcker köpta från Amazon och Apple Ibooks är ofta kopieringsskyddade och kan bara läsas på de företagens enheter.

Kopieringsskydd omfattar även e-böcker från svenska bibliotek samt vissa titlar från de svenska butikerna. Läs produktbeskrivningen för att se om boken är skyddad med vattenstämpel eller med Adobes drm. Vattenstämpeln ger dig mer frihet.

Av de läsare vi testar här är alla utom Kindle kompatibla med Adobes kopieringsskydd. För att hantera och flytta Adobe-skyddade böcker mellan datorn och e-boksläsaren använder du gratisprogrammet Adobe Digital Editions, som finns till både Windows och Mac. Du behöver även auktorisera ditt Adobe-konto i e-boks­läsaren för att läsa de skyddade böckerna. Det här gör du genom att gå till läsarens inställningar och ange dina inloggningsuppgifter.