Acer Aspire GX-781

Funktionsrik med rejäla jobbprestanda 

Acer har ett gäng tunga gamingbjässar med namnet Predator, men tar man det lite lugnare finns det ett gäng bra alternativ i den mer vardagliga Aspire-serien också. Vi hittade en som låg precis rätt i pris, Aspire GX-781. Även den finns i lite olika versioner, framförallt med olika lagringsalternativ. Vår är utrustad med 256 GB ssd och säljs i skrivande stund i Sverige exklusivt av Cdon. 256 GB kan vara lite för snålt med lagring för vissa ändamål, men vi uppskattar ändå att det är en ssd.

Det är en enkel plåtlåda med lite gamer-inspirerad design på framsidan. Lådan är lite smalare än de flesta chassin, men är annars hyfsat rymlig, när vi lossat ett par skruvar för att komma in. Det innebär egentligen bara att en del extra stora processorfläktar inte går att stoppa in. Trots få fläktar i lådan är kylningen ganska högljudd. Den är inte skränigast i testet, men inte långt ifrån.

Acer Aspire GX-781
Acer Aspire GX-781.

Det här är inte datorn för dig som vill uppgradera mycket. Den har en plats för extra minne, men varken sata-port för extra hårddisk eller någon fri kortplats. Vill du byta ut grafikkort eller processor är det dock fritt fram, även om du får ha tålamod med en del kabeltrassel. Som med alla märkesdatorer så innebär det dock att du inte får garanti på den om du mekar. Grafikkortet som sitter i är extra kompakt, men det finns plats för ett lite större.

Acer får pluspoäng för usb c-kontakt och sd-kortläsare på framsidan. Den har också wifi och bluetooth, något som brukar saknas i stationära datorer från lokala tillverkare. Det kan vara praktiskt om du har svårt att dra fasta kablar, men med alla smarta lösningar som homeplugs och wifibryggor som finns numera är det ett mindre problem.

Prestandamässigt ligger den bra till i testet. Det är en av två i testet som har riktig fyrkärnig Core i5. Den bör räcka prestandamässigt i flera år, och både multitasking och tungt jobb flyter på rappt och bra. Grafikkortet hänger också med hyfsat bra, även om det inte matchar de allra bästa i testet. Det är det enklaste av Nvidias nya, ett GTX 1050, vilket är bättre än minikraven för nästan alla nya spel, men är för klent för att till exempel köra vr-headset. Och grafikkortet är en av få saker som borde vara problemfritt att byta ut om ett år eller två.

Som det för det mesta är med märkesdatorer så får du inte en ren Windows-installation, utan Acer stoppar glatt in en massa extra program, både sånt som är användbart och en del rent skräp. Reklamlänkar till Booking.com och Ebay på skrivbordet känns nästan lite förolämpande. Men Acers egna program för systemunderhåll och säkerhetskopiering är behändiga.

Acer Aspire GX-781
Även om det är hyfsat med utrymme är det trångt och pilligt att jobba inne i datorlådan. 

Fakta Acer Aspire GX-781 (DT.B88EQ.018)
Kontakt: www.acer.se
Processor: Intel Core i5 7400, 3 GHz quad core.
Sockel: LGA1151.
Grafikkort: Geforce GTX 1050, 2 GB.
Minne: 8 GB ddr4.
Lagring: 256 GB ssd.
Optisk enhet: Dvdrw.
Anslutningar, framsida: Usb 3.0 typ a, usb 3.1 typ c, hörlur, mikrofon.
Anslutningar, baksida: 4 st usb 2.0 typ a, usb 3.0 typ a, lan, displayport, hdmi, dvi, mikrofon, audio ut.
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.1.
Expansionsplatser: 1 st dimm.
Kraftaggregat: 500 W.
Operativsystem: Windows 10 Home.
Övrigt: Sd-kortläsare.
Storlek: 17,4 x 46 x 39,5 cm.
Pris: 7 490 kr.
Garanti: 1 år.

Mätresultat

Cinebench 11.5, cpu: 6,32 poäng.
Cinebench 11.5, gpu (Open GL): 66,62 fps.
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 5 725 poäng.
3dmark Time Spy (DirectX 12): 1 963 poäng.
Disk, läsning: 358,6 MB/s.
Disk, sökning: 0,1 ms.
Ljudnivå: 37 - 42 dBa.
Energiförbrukning: 37 - 109 W.

plus

Kraftfull processor.
Bra uppsättning anslutningar.
Wifi och bluetooth.
En del smarta extraprogram.

minus

Begränsad möjlighet till uppgradering.
Lite lagring.
Ganska högljudd.
En del bloatware.
 

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10