Komplett Gamer GTX1050Ti Edition

Prisvärt och tryggt från storbutiken

Bra valBortser man från de stora datorjättarna som Acer och Lenovo är Komplett en av landets, eller till och med Nordens, största datorleverantörer. Men det märks direkt att det här inte är en märkestillverkare med massproduktion i egna fabriker. Här är det en dator sammansatt av bra tredjepartskomponenter hela vägen. Fast det är proffsigt paketerat, med egen logga på chassit och ”designad” mjukvara, egen logga vid systemstart, och så vidare. Så det känns lite som att få en märkesdator, minus nackdelarna.

Här får vi en rejäl och rymlig datorlåda med stort ventilationsgaller framtill och bra luftflöde rakt igenom. Stor fläkt på framsidan lyser neonblått, och på ena sidan sitter ett stort genomskinligt fönster för dig som vill beundra komponenterna. Alla de svenska datorbyggarna levererar här datorer tänkta för behändigt underhåll och uppgradering, och Komplett är inget undantag.

Komplett Gamer GTX1050Ti Edition
Komplett Gamer GTX1050Ti Edition

Det är snyggt och prydlig inuti med de flesta kablar undanstoppade bakom moderkortet. Lådan går att öppna från bägge håll för att enkelt stuva undan sladdar och annat skrymmande. Men det krävs lite handgemäng med hårt sittande skruvar för att komma in.

Processorn är en av de senaste Intel Core i3 med två kärnor. Det kan vara lite i minsta laget i vissa sammanhang, och gör vi sådant som att koda video eller på andra sätt jobba med många processer så märks det att en del saker tar lite längre tid, även om de definitivt går att utföra. All vardaglig användning som webb och Office, klarar den dock klockrent. Och det är inga problem att uppgradera till en Core i5 senare om du skulle vilja det.

Grafikkortet är å andra sidan ett av de kraftfullare i testet, Ti-versionen av GTX 1050. De är ungefär 30 procent kraftfullare än ett vanligt GTX 1050. Vi testade en handfull nyare spel och fick för det mesta hög bildfrekvens, upp till eller nära 60 fps, om vi tog det lugnt med avancerade effekter.

Kompletts dator har ingen ssd, utan istället en stor mekanisk disk. Det är en hybriddisk, så efter ett tag har den fått ordning på det viktigaste, och Windows och andra vanliga program startar på ett kick. Stora spel och mindre använda program kan dock få långa laddtider. Det är gott om platser i chassit och det finns två lediga sata-portar, så vill du stoppa in en ssd i efterhand är det inget problem.

De flesta datorer har dynamisk kylning, men i den här datorn kan vi inte märka att fläktarnas varvtal ändras vad vi än utsätter den för, utan det är behagligt dämpat hela tiden. Antingen saknas funktionen eller så är grundkylningen så bra att den extremt sällan behöver växla upp.

Windows 10 är givetvis installerat, och överlag är det en ren installation, med endast aktuella drivrutiner för hårdvaran och Kompletts egna Windows-bakgrund. Det kommer dock med en prova på-version av Norton Security. Det är kanske inte helt nödvändigt, då det är samma som vem som helst kan ladda hem gratis.

Vår testdator hade dvd-brännare inkluderad, men det ingår inte som standard, utan kostar ett par hundralappar extra. Medföljer gör däremot trådlöst tangentbord och mus från Logitech, och Komplett ger oss den bästa garantin av de paket vi testat, hela tre år. Det är generöst.

Komplett Gamer GTX1050Ti Edition
Med lågprofilfläkt för processorn blir det gott om plats, även om den låter lite mer än en riktigt stor kylare. Lite färgglad neon på insidan livar upp och syns även tydligt utifrån.

Fakta Komplett Gamer GTX1050Ti Edition
Kontakt: www.komplett.se
Processor: Intel Core i3 7100, 3,92 GHz dual core.
Sockel: LGA1151.
Grafikkort: Geforce GTX 1050Ti, 4 GB.
Minne: 8 GB ddr4.
Lagring: 1 TB sshd, 7200 rpm.
Optisk enhet: Nej.
Anslutningar, framsida: 2 st usb 3.0 typ a, hörlur, mikrofon.
Anslutningar, baksida: 3 st usb 3.0 typ a, usb 3.0 typ c, 2 st usb 2.0, ps/2, lan, displayport, hdmi, 2 st dvi, audio in , mikrofon, audio ut.
Trådlöst: Nej.
Expansionsplatser: 1st pcie x16, 2st dimm, 2st sata.
Kraftaggregat: 500 W.
Operativsystem: Windows 10 Home.
Övrigt: Trådlös tangentbord och mus.
Storlek: 21,4 x 49,5 x 42,7 cm.
Pris: 7 999 kr.
Garanti: 3 år.

Mätresultat

Cinebench 11.5, cpu: 4,64 poäng.
Cinebench 11.5, gpu (Open GL): 69,67 fps.
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 6 526 poäng.
3dmark Time Spy (DirectX 12): 2 442 poäng.
Disk, läsning: 161,1 MB/s.
Disk, sökning: 13,8 ms.
Ljudnivå: 36 dBa.
Energiförbrukning: 31 - 137 W.

plus

Stor, rymlig låda.
Kraftfullare grafik.
Mus och tangentbord på köpet.
3 års garanti.

minus

Ingen dvd.
Ej separat ssd.

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10