Lenovo Thinkcentre Y710 Cube

Kul stil, men gammalt och trångt

Vi fick inte tag på den lite ”vanligare” dator som vi helst ville testa från Lenovo, men det fanns även en Y710 Cube i rätt prisklass, så vi tog oss en titt på den istället. Det här är alltså en kompaktare låda med utpräglad gamer-design, med udda vinklar och röda neonljus lite här och där. Den har ett stort handtag på ovansidan, så trots hög vikt är den rätt så enkel att bära runt på… varför du nu skulle vilja göra det.

Den kompakta formen är kanske kul att titta på men känns helt onödig. Y710 Cube är djup och bred som en vanlig standard-pc – bredare till och med, men kortare på höjden – så det är bara under väldigt speciella tillfällen som den är mindre skrymmanAnnorludade än en dator i standardformat.

Lenovo Thinkcentre Y710 Cube
Lenovo Thinkcentre Y710 Cube.

Inuti är det faktiskt standardkomponenter hela vägen. Två saker skiljer den dock från en "vanlig" pc. Dels har den ett litet mATX-moderkort. Det har en pci express-kortplats för grafikkortet, men inget mer. Dels har den en egen, specialbyggd processorfläkt. Men vill du uppgradera processorn så går den att plocka loss och montera på igen.

Enda problemet där är att den enda datorn i Cube-serien som är billig nog för testet är en lite äldre modell med Skylake-processor. Sockeln och chipsetet ska stödja Kaby Lake, men det är osäkert om systemets bios stödjer det och om inte, om det finns en uppdatering. Å andra sidan kan du utan problem få tag på en prisvärd Skylake Core i5 istället länge till. Men vi hoppas hellre snart på en Kaby Lake-baserad modell i rätt prisklass istället.

Även grafikkortet är lite äldre, ett av förra generationens Geforce-kort och inte ett av de snabbare. Det ligger märkbart efter även de enklaste av de nya Geforce-korten som inte kostar särskilt mycket mer. Vill du stoppa i ett fetare grafikkort bör det inte vara något problem, rent tekniskt, men kan vara knepigt praktiskt. Försök hitta en extra kompakt modell i så fall.

Enligt specifikationerna ska datorn ha en minnesplats ledig, men i vår dator satt det två 4 GB-minnen och tog upp bägge dimm-platserna. Det är ju dock givetvis fritt fram att byta ut bägge mot större. Det finns också plats för en extra hårddisk. Kanske en ssd kan vara en god idé, eftersom den här modellen inte är utrustad med det. Någon dvd har den inte, och det finns inte ens plats för det i lådan.

Datorn ger oss ett visst konstant fläktbrus med ganska vass ton, men för det mesta är det dämpat och kylningen stör inte nämnvärt. Den kan dock gå upp i varv rejält då och då.

Windows-installationen i denna märkesdatorn är inte helt ren, men det mesta man får extra är nyttiga saker, som Lenovos nätverksprioriteringsverktyg Killer Netword Manager, och Nerve Center, ett övervakningsverktyg för prestanda, kontroll av chassits dioder med mera. Sedan finns det en massa extraappar, ett pdf-verktyg, en vpn, Winzip med mera, men Lenovo väljer att inte förinstallera den utan erbjuder dig att ladda ner den via en egen portal. Det är en lösning vi verkligen gillar, och ger mervärden utan att irritera.

Lenovo Thinkcentre Y710 Cube
Här blir det en utmaning att komma åt att uppgradera. Det är inte omöjligt, bara förbaskat opraktiskt.

Fakta Lenovo Thinkcentre Y710 Cube 90FL002RMW
Kontakt: www.lenovo.com
Processor: Intel Core i3 6100, 3,7 GHz dual core.
Sockel: LGA1151.
Grafikkort: Geforce GTX 750 Ti, 2 GB.
Minne: 8 GB ddr4.
Lagring: 1 TB hdd, 7200 rpm.
Optisk enhet: Nej.
Anslutningar, framsida: 2 st usb 3.0 typ a, hörlur, mikrofon.
Anslutningar, baksida: 2 st usb 3.0 typ a, 2 st usb 2.0, ps/2, lan, displayport, hdmi, dvi, audio in , mikrofon, audio ut, s/pdif.
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0.
Expansionsplatser: 1 st dimm, 1 st sata.
Kraftaggregat: 450 W.
Operativsystem: Windows 10 Home.
Övrigt: Nej.
Storlek: 25,3 x 31,5 x 39,3 cm.
Pris: 7 495 kr.
Garanti: 1 år.

Mätresultat

Cinebench 11.5, cpu: 4,41 poäng.
Cinebench 11.5, gpu (Open GL): 52,35 poäng.
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 3 170 poäng.
3dmark Time Spy (DirectX 12): 1401 poäng.
Disk, läsning: 171,1 MB/s.
Disk, sökning: 17,1 ms.
Ljudnivå: 37-44 dBa.
Energiförbrukning: 33 - 133 W.

plus

Annorlunda, kompakt design.
Stor disk för lagring.
Wifi och bluetooth.
Många bra program på köpet.

minus

För trångt för underhåll.
Minimala möjligheter till uppgradering.
Ligger klart efter i prestanda.
Långsam disk.

Betyg 5 av 10Betyg 5 av 10