Liontech Home Progeny

Överraskande prestanda i snygg låda

Bra valLiontech är en lite datorleverantör av en sort som det finns ett helt gäng av ute i landet. Till skillnad från jättar som Komplett, Inet och Webhallen, som har butikskedjor och jätteomsättning, är det ett småföretag med ett gäng pc-experter i en butik och verkstad, men också en webbutik som skeppar datorprylar över hela landet.

Deras datorer är, precis som Kompletts, byggda med standarddelar, men de har egen logga på lådan (bara en sticker, jämfört med Kompletts chassin med eget varumärke) och logga, supportinfo med mera. Men det syns att det är lite enklare och småskaligt. En uppskattad sak är att de alltid skickar med en enkel men behändig kom igång-guide. Bara ett A4 utskrivet på en färglaser, men det går igenom det mest grundläggande för anslutningar och sådant som dammfilter med mera i chassit.

Liontech Home Progeny
Liontech Home Progeny

Chassit är en stramt utformat svart plåtburk med diskret design. En stor lucka på framsidan döljer både dvd-enhet och extra luftintag. Lådan har lite extra ljudisolering i form av dämpande vaddering på insidan, vilket hjälper till att hålla ljudnivån nere. Det gäller framför allt från en stor mekanisk disk som annars surrar konstant.

Liontech Progeny är enda datorn i testet med två diskar, en 128 GB ssd och en 1 TB vanlig mekanisk. Dessa, plus det faktum att vi får med en dvd-brännare, gör att det är lite mer kablar på insidan än i ett par av konkurrenterna vars insidor är extremt spartanska. Men det är fortfarande överlag prydligt, städat och lätt att komma åt för underhåll och uppgradering. Datorlådan får också plus i kanten för extra många usb-portar och sd-kortläsare framtill.

En av minnesplatserna kan vara väldigt svår att komma åt för att uppgradera minnet, eftersom Liontech valt en extra stor processorfläkt som är i vägen. Det går att komma åt den, men inte utan rätt mycket bökande. Stor processorfläkt är å andra sidan mestadels en positiv sak, och kylningen i datorn är utmärkt tyst.

Liontech Progeny är bestyckad med samma Core i3-processor som sitter i ett flertal av datorerna i den här prisklassen, och grafikkortet är ett Geforce GTX 1050, det vill säga det enklare av Nvidias nyaste gpu:er. På pappret bör den prestera i lägre halvan av detta tests datorer, men faktum är att vi får snäppet bättre resultat än vad vi förväntar oss. Ingenting ser ut att vara överklockat, så varför det går så snabbt som det gör är ett trevligt litet mysterium. Möjligen kan kvaliteten på ram-minnet spela en viss roll, men det borde inte ha en så här stor effekt i ett annars ganska enkelt system.

Förutom Windows har Liontech sett till att installera alla medföljande extraprogram som du kan tänkas använda, som Geforce Experience, ett program som håller koll på grafikdrivrutiner och ger dig en handfull andra funktioner. Dessutom får du program som medföljde dvd-brännaren från Cyberlink och Nero. Det här har inte alla leverantörer valt att göra. Det är inte program som krävs, men kan vara användbara. Vi får också en prova på-version av Kaspersky Interet Security, samma som du kan ladda ner gratis. Det hade vi klarat oss utan.

Liontech Home Progeny
Liontech Home Progeny

Fakta Liontech Home Progeny

Kontakt: www.liontech.se
Processor: Intel Core i3 7100, 3,92 GHz dual core.
Sockel: LGA1151.
Grafikkort: Geforce GTX 1050, 2 GB.
Minne: 8 GB ddr4.
Lagring: 120 GB ssd + 1 TB hdd.
Optisk enhet: Dvdrw.
Anslutningar, framsida: 2 st usb 3.0 typ a, 1 st usb 2.0, hörlur, mikrofon.
Anslutningar, baksida: 2 st usb 3.0 typ a, 1 st usb 3.1 typ c, 2 st usb 2.0 typ a, 2 st ps/2, lan, displayport, hdmi, 2 st dvi, mikrofon, audio in, audio ut.
Trådlöst: Nej.
Expansionsplatser: 1 st pcie x1, 2 st dimm, 2 st sata.
Kraftaggregat: 650 W.
Operativsystem: Windows 10 Home.
Övrigt: Sd-kortläsare.
Storlek: 19,4 x 45,9 x 37,4 cm.
Pris: 7 999 kr.
Garanti: 1 år.

Mätresultat

Cinebench 11.5, cpu: 4,71 poäng.
Cinebench 11.5, gpu (Open GL): 65,92 fps.
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 6 024 poäng.
3dmark Time Spy (DirectX 12): 2 001 poäng.
Disk, läsning: 337,6 MB/s.
Disk, sökning: 0,1 ms.
Ljudnivå: 36 - 40 dBa.
Energiförbrukning: 33 - 123 W.

plus

Goda prestanda.
Tyst i drift.
Både ssd och stor disk.

minus

Bitvis trångt på insidan.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10