När vi är hemma är det sällan något problem att koppla upp sig. Över 90 procent av svenskarna har numera tillgång till internet i hemmet.

På resande fot kan det där­emot vara svårare, och ett allt vanligare problem är att en av våra prylar är uppkopplade, men inte de andra. På utlandsresan kanske du skaffar ett utländskt kontantkort till mobiltelefonen, men det hjälper ju föga när du vill surfa via datorn – eller när någon annan i familjen vill koppla upp sig. Eller checkar du in på ett hotell som har gratis wifi, men det visar sig att du bara får en enda kod för att koppla upp en enda pryl – och att det kostar extra för varje dator eller mobil du vill koppla upp dig från. Det här är dessvärre ganska vanligt.

Inbyggt i telefonen

Lösningen på det här problemet kallas internetdelning. Det finns nämligen smarta funktioner för att dela med sig av sin internetuppkoppling.

I mobiltelefonen är det här enkelt. Har du en någorlunda modern mobil finns funktionen redan inbyggd. När du slår på den förvandlas din mobiltelefon till en trådlös router. Alla som är i närheten (och som har ditt lösenord) kan med andra ord surfa, precis som på ett vanligt trådlöst nätverk. Ditt utländska kontantkort ger dig med andra ord uppkoppling på alla apparater. Förutsättningen är att du surfar via mobilt internet. Har du en surfplatta krävs alltså att den kan läsa sim-kort.

I datorvärlden är det lite svårare. Funktionen för internet­delning finns visserligen inbyggd i de flesta datorer som kör Windows 7 eller Windows 8, men det är lite krångligt att använda. Ett bra sätt att slippa krånglet är att installera ett gratisprogram som Mhotspot på din dator. Det gör att du enkelt kan dela med dig av din wifi-uppkoppling.

Se kom igång-guide till Mhotspot på nästa sida ->

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program/tjänst: Mhotspot
Tid: 15 minuter.

Det här behöver du:

  • En dator med Windows 7 eller Windows 8.
  • Wifi-uppkoppling.

Det här lär du dig:

  • Vad internetdelning är.
  • Hur du kommer igång med Mhotspot.
  • Att dela internet via mobiltelefon eller surfplatta.