Spectre X360 är en ultrabookmodell som vi testat vid ett par tillfällen tidigare. Eftersom HP just uppdaterad businessversionen av den, HP Spectre Pro X360, med ny hårdvara under huven så tyckte vi att den var väl värd en ny tur under vår lupp.

Till det yttre är det samma dator som varit tillverkarens flaggskepp senaste året, ett lyxigt bygge med elegant form helt i aluminium och solid konstruktion. Skärmdelen är lite tjockare än de flesta av konkurrenternas modeller, och lite tjock vilket bidrar till att den blir ganska tung med en vikt på nästan 1,5 kilo. Bildskärmen går att vrida bakåt och vika ut och in så att datorn blir en 13 tums surfplatta. Men det är nog väldigt tveksamt om du vill använda den som en sådan med tanke på vikten.

HP Spectre Pro X360 G1
Snygg om än inte högupplöst skärm, sköna tangenter och en jättemusplatta.

Utmärkt ergonomi

På sidorna hittar vi förutom usb- och hdmi-utgång även en displayport, en extra hem-knapp som tar oss till Windows startskärm (praktiskt i surfplatteläge) och fasta volymkontroller. Vi fick leta lite innan vi hittade på-knappen, som sitter väldigt diskret på ena sidan.

HP bjuder här på utmärkt skrivkänsla i ett bakbelyst tangentbord av hög klass. Ljusa bokstäver på ljus aluminiumlinkande yta (fast knapparna är i plats) gör dock att det kan vara lite svårt att se vad det står under vissa ljusförhållanden. Datorn har en stor bred musplatta med bra kontroll. Kanske är den för stor, då vi riskerar att komma åt den när vi bara använder tangentbordet.

Batteritid över maxad prestanda

Processorn är nya Intel Core I5 av Broadwell-generationen. Den har modellbeteckningen 5200U, där U indikerar att den är en extra strömsnål variant. Och det märks. Prestanda är inte överdrivet imponerande, men den hjälps upp på den punkten av en snabb ssd. Vi hade nog gärna sett en snäppet större än 128 gigabyte med tanke på datorns rätt så höga prislapp, men prestanda kan vi inte klaga på. Grafikkretsen i Broadwell-processorerna är också den ett påtagligt lyft. Fortfarande ingenting för tunga spel, men allt från enkel 3d till 4k-video flyter på bra.

HP Spectre Pro X360 G1
Med skärm som går att vika bakåt ett helt varv går det att göra en hel del intressant, som att ställa upp den som digital fotoram.

Positivt med processorn är istället batteritiden som imponerar stort. Vi får ut nästan fem timmar av intensivt jobb där både bildskärm och processor kör på högsta växel. Snålar vi med systemresurserna och skärmljusstyrkan så räcker batteriet i över tolv timmar. Alltså ett halvt dygns kontant användning. Datorn behöver inte så väldigt mycket kylning, men då och då kan fläktar gå igång, och de väsnas en hel del.¨

Skärmen steget efter

Bildskärmen är på 1 920 x 1 080 bildpunkter. Återigen inte så imponerande med tanke på att vi på senare år vant oss vid qhd-upplösning på de bästa ultrabook-modellerna. Men det räcker långt, och med tanke på att både färger och kontrast är av hög kvalitet så ger vi skärmen ett väl godkänt omdöme. Ljusstyrkan är inte lika hög som vissa konkurrenter på senare tid, så att jobba i direkt solljus kan innebära vissa problem.

Det här är en företagsdator, ”vanliga” Spectre X360 har ännu inte uppgraderats med Broadwell-processor. Det innebär egentligen inte så mycket mer än att den har TPM-modul för extra säkerhet med kryptering, Windows 8.1 Pro och lite andra garantivillkor än en konsumentdator. Vem som helst kan köpa den, och vi ser ingen anledning att göra någon skillnad på dem då skillnaden funktionsmässigt är försumbar.

HP Spectre Pro X360 G1
Datorn har ett par små utblås för kylning. Processorn behöver inte mycket av den vara, men kan då och då bli lite högljudd.

Omdöme

För 13 000 kronor är det en blandad påse när det gäller prisvärdheten. Vi

bra val pc för alla

hade helst sett en ssd på 256 gigabyte och en qhd-skärm i en dator i den här prisklassen. Prismässigt är den bara aningen billigare än en Macbook Pro, och aningen dyrare än en Asus Zenbook UX303 som bägge bjuder på mer pixlar och eller disk. Men HP Spectre Pro X360 vinner mycket på imponerande byggkvalitet och god ergonomi. Och batteritiden är som sagt någonting lite extra.

Fakta HP Spectre Pro X360 G1 H9W41EA#UUW

Tillverkare: HP
Processor: Intel Core i5 5200U, 2,2 GHz dual core
Grafik: Intel HD Graphics 5200
Minne: 4 GB ddr3
Lagring: 128 GB ssd
Kortläsare: Sd, sdhc, sdxc
Bildskärm: 13,3 tum blank ips, 1920x1080 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 2 megapixel
Anslutningar: 3st usb 3.0, hdmi, Displayport, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac
Operativsystem: Windows 8.1 Pro
Batteritid: 4h 54min hög belastning, 12h 10min låg belastning
Storlek: 32,5 x 21,9 x 1,6 cm
Vikt: 1,48 kg
Pris: 13 000 kronor

Prestanda

Cinebench, processor: 2,81 poäng
Cinebench, grafik: 22,09 fps
Disk, läsning: 295,7 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms


Välbyggd och ergonomisk
Mycket bra batteritid
Surfplatteläge
Displayport


Vikten
”Bara” 1080p-skärm
Måttligt stor ssd

Betyg 8 av 10