Skriv ut som pdf

1. Skriv ut som pdf

Först ut: Windows 10 har äntligen – äntligen! – en inbyggd funktion för att skriva ut till pdf. Det gör att vi slipper använda tredjepartsverktyg som Cutepdf (vilket trots allt känns lite sorgligt eftersom vi har använt det i så många år). Både Windows-appar och traditionella program kan skriva ut som pdf från standarddialogen. I vanliga program heter det ”Microsoft Print to PDF”.
Bakgrundsskrollning

2. Bakgrundsskrollning

En sak som irriterat länge i Windows är att du inte har kunnat skrolla i ett dokument som inte är aktivt genom att hålla pekaren över det och snurra på skrollhjulet. Det är särskilt irriterande om du använder till exempel kalkylatorn eller ett annat program med litet fönster och inte vill byta till det ett annat program du har som referens bara för att skrolla lite – eller om du använder flera skärmar. Programmet Wizmouse kunde fixa det här, men i Windows 10 behövs det inte längre. Precis som på OS X har Microsofts nya operativsystem inbyggt stöd för funktionen. Dessutom är funktionen aktiverad från start, men kan stängas av om du stör dig på det (i Inställningar -> Enheter -> Mus och pekplatta).
Sök med naturligt språk

3. Sök med naturligt språk

Windows 10:s nya sökmotor Cortana är användbar på många sätt, men en av de mest kraftfulla funktionerna är möjligheten att söka med naturligt språk. Det betyder i korthet att du kan ge söktermer som ”hitta dokument från juni” eller ”visa alla foton från förra helgen”. Cortana letar både på hårddisken och Onedrive och resultaten är imponerande. Som bekant finns Cortana ännu inte på svenska, men du kan ändå använda det på engelska och testa hur det fungerar.
Individuell skärmskalning

4. Individuell skärmskalning

Att använda flera skärmar har alltid varit bökigt med Windows. Systemet har helt enkelt inte hanterat extra skärmar bra. Nu är det slut på det! Windows 8 fixade många av de största bristerna med att ha flera skärmar, och nu gör Windows 10 det hela ännu bättre genom att göra det möjligt att ställa in skalning för varje skärm för sig. På så sätt kan du till exempel ha en 4k-skärm inställd på motsvarande 2560 x 1440 pixlar och en vanlig 1920 x 1080-skärm utan skalning.
Sida 1 / 4

Innehållsförteckning