Skaparna av det populära programmet Spybot Search & Destroy har tagit fram ett verktyg som har som enda syfte att blockera alla tjänster i Windows 10 som delar med sig av information.

Programmet Spybot Anti-Beacon är fördedömligt enkelt att använda – det är bara att starta och klicka på knappen ”Immunize” så genomför den alla åtgärder. Åtgärden stänger av ett gäng tjänster, ändrar inställningar och blockerar servrar i den så kallade hosts-filen. Dessa åtgärder borde inte ställa till några problem för de flesta användare.

Spybot Anti-Beacon
Klicka på "Immunize" och din dator slutar dela med sig av information till Microsoft.

Programmet kan också installera sig så att det kollar så att allt fortfarande är aktiverat vid varje omstart. Uppdateringar av operativsystemet kan nämligen återställa vissa av inställningarna ibland.

Under fliken Optional finns fler inställningar att göra om man vill, men de är inte lika viktiga. Där kan man till exempel stänga av insamlandet av data från Cortana eller Bing. Eftersom Cortana inte fungerar på svenska är det förmodligen ett mindre problem. Bing bör man inte stänga av om man någonsin använder sökmotorn eller kör ett program som använder den. Mest intressant där är möjligheten att stänga av insamlandet av data i Microsoft Office, om man kör det kontorspaketet.

Spybot Anti-Beacon fungerar även med Windows 7 och 8.1. Där görs färre åtgärder men det beror på att dessa system inte har lika många tjänster som kan behöva stängas av.

O&O Shutup10
O&O Shutup10 får också din dator att sluta dela med sig av information, men det gäller att veta vilka inställningar som det är en bra idé att slå av.


Den enda nackdelen med verktyget från Spybot är att om något skulle strula eller inte fungera efter dessa åtgärder så är det svårt att slå på och av enskilda inställningar manuellt. Då är O&O Shutup10 ett bättre alternativ, ett program som gör samma sak men ger mer inställningsmöjligheter. Där gäller det dock att veta vilka inställningar man vill ändra. Att till exempel slå av Windows Defender om man inte kör ett annat antivirus är inte en bra idé.

Tänk också på att när en inställning är "på" i programmet betyder det att den är avstängd i systemet. Det vill säga det är skyddet som är påslaget.