TP-link Archer C9

Billigt men bra

TP-link

Testets billigaste router är TP-link Archer C9. I övrigt har den i princip samma funktionalitet som andra moderna routrar.

Till det yttre sticker den ut lite med sin mjölkvita rundade form och silvriga stöd. Den har ingen möjlighet till väggupphängning, utan är byggd för att stå på högkant. Tydliga blå dioder indikerar vad som är igång och anslutet. Det finns inget sätt att stänga av dem. Snabbknapp för att slå av och på wifi finns däremot.

Installationen är relativt enkel, men vi får manuellt mata in en webbadress för att komma till uppstartsguiden som i likhet med gränssnittet är på engelska. Det medföljer dock en bra tryckt installationsguide på svenska.

En del av Archer C9:s funktioner är bökiga att administrera. Att kontrollera bandbredd till olika anslutna enheter, innebär att manuellt peta in ip-adresser. Föräldrakontrollen är lika bökig. Men du får också tillgång till en mobilapp för administration som funkar på det lokala nätverket, och i den har föräldra­kontrollen förenklats avsevärt.
Bra val
För den som inte bryr sig om funktioner som administrationen och delade diskar är Archer C9 riktigt bra. Prestanda är höga och stabila och räckvidden väl godkänd. Hastigheten på långt avstånd på 5 GHz imponerar. TP-link Archer C9 passar bra för den som vill pilla med avancerade inställningar och även för den som inte vill göra några inställningar. För de som har lite högre ambitioner men saknar kunskaperna kan den dock bli knepig att använda.

Produktnamn: TP-link Archer C9
Kontakt: www.tp-link.se
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac1900)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
Anslutningar: 4 st gigabit lan, 1 st gigabit wan, usb 3.0, usb 2.0
Trådlös säkerhet: Wep, wpa, wpa2, wps
Upnp-stöd:Ja
Användargränssnitt: Webb, app
Fjärråtkomst: Via ddns

Mätresultat (megabit per sekund)
Filöverföring, 1 m: 332
5 m: 287,1
8 m + innervägg: 204,6
20 m + 2 innerväggar: 144

Energiförbrukning: 11 W
Storlek (med antenner): 22,2 x 8,7 x 30,5 cm
Pris: 1 000 kronor

Prisjakt
plus

Bra pris.
Goda prestanda.
Bra smartphoneapp.

minus

Bitvis överdrivet teknisk administration.
Går ej att väggmontera.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Netgear R8000 Pris vid test: 2290 kr.

Bästa pris just nu: 1990 kr