Zyxel NBG-6816

Bästa gränssnittet

Zyxel

Zyxel NBG-6816 (kallas även Armor Z1) är en svart, välvd konstruktion med fyra stora antenner baktill och gul fartrand fram. Trots att den är mindre än Netgears och D-Links modeller så upplever vi den som ordentligt bastant.
Det mesta i anslutningsväg sitter på baksidan, men usb 3-portar sitter bakom en lucka på sidan. Det känns onödigt – routern är ändå inte så snygg att vi tittar på den om vi inte behöver. Routern har en fysisk knapp för wifi, men ingen för dioderna. De går dock att stänga av snabbt och enkelt inifrån admin-gränssnittet.

I denna dubbelbandsrouter får du som standard ett ssid per frekvensband, men du kan som alltid slå ihop dem genom att ange samma namn på bägge. Hur routern väljer mellan dessa två framgår inte. För att ge en ansluten enhet förtur till maxad bandbredd så kan du flytta dem upp och ner i en prioriteringslista.

Vi får bra prestanda på nära håll, men märker en påtaglig minskning i hastighet på riktigt långa avstånd, över 20 meter och med ett par väggar mellan oss och routern. Vid hantering av många enheter samtidigt (på rimligt avstånd) presterar den övertygande.

För övrigt är Zyxels gränssnitt exemplariskt, trots avsaknaden av svenskt språkstöd. Vi får bland annat en bra karta över vad som är anslutet och hur mycket data som passerar till och från datorer, mobiler och plattor. Zyxel får också pluspoäng för snygg användningsstatistik. Det finns en bra app för administration, men i skrivande stund har den inte släppts för Android.

Fjärråtkomst till administrationen ser annars ut att vara begränsat till att öppna portar i brandväggen och koppla upp via ddns. Fjärråtkomst till utdelade diskar verkar inte vara en möjlighet alls.

Produktnamn: Zyxel NBG-6816
Kontakt: www.zyxel.se
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac2350)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
Anslutningar: 4 st gigabit lan, 1 st gigabit wan, 2 st usb 3.0
Trådlös säkerhet: Wpa2,wps
Upnp-stöd: Ja
Användargränssnitt: Webb, app (IOS)
Fjärråtkomst: Via ddns

Mätresultat (megabit per sekund)
Filöverföring, 1 m:
 300,9
5 m: 231,7
8 m + innervägg: 169,3
20 m + 2 innerväggar: 68,8

Energiförbrukning: 11W
Storlek (med antenner): 30 x 24,1 x 22,4 cm
Pris: 1 000 kronor

Prisjakt
plus

God prestanda på nära håll.
Snyggt enkelt gränssnitt.
Utmärkt information och statistik.

minus

Visst problem med räckvidden.
Ingen extern diskdelning.
Ingen Android-app.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10

Så gjordes testerna

Routrarna testades med fabriksinställningar och den senaste tillgängliga offentliga programvaran. Prestanda till enskild bärbar dator mättes med Iometer samt manuellt vid filöverföring via smb.

Routrarnas simultankapacitet testades med: En stationär pc med ac-wifi-kort som fick strömma 4k-video från You­tube. Två bärbara pc som skickade stora filkataloger till varandra med smb (Windows filöverföring). Två surfplattor som strömmade 1080p-video från en nas ansluten med fast gigabit lan. Och slutligen en pc som mätte svarstider till en spelserver.

Netgear R8000 Pris vid test: 2290 kr.

Bästa pris just nu: 1990 kr