Nu när Windows 10 har befriat oss från det påtvingade pekgränssnittet kan den traditionella lösningen med dator, stor skrivbordsskärm, mus och tangentbord bli attraktiv igen.

Speciellt när qhd-skärmar med 2 560 x 1 440 bildpunkter börjar bli prisvärt och när grafiken även i Intels inbyggda kretsar är kraftfull nog för att driva dem. Det ger en grym överblick över skrivbordet.

Klar att packa upp

Det kan med andra ord vara dags för en stationär dator där hemma igen. Och om du inte vill satsa på ett stort, flåsande spelmonster eller vill slöjda ihop en egen burk, så har utbudet av små, smarta, extra kompakta och faktiskt riktigt prisvärda bordsdatorer blivit bredare i år än på länge.

Det här är färdiga små lösningar med datorkraft i notebook-klass, med allting förinstallerat och färdigkonfigurerat för att bara packa upp, plugga in mus, tangentbord och skärm, och sätta igång. Du behöver inte ens böka med nätverkssladd, inbyggt wifi verkar vara standard på de här datorerna. Dessutom är de strömsnåla och överlag riktigt snygga där de står på skrivbordet – och åtminstone för det mesta skönt tysta.

I det här testet har vi tittat nämnare på sju intressanta modeller med en prislapp på max sex tusen kronor. För det priset får vi både modern processor och grafik, ett brett utbud av anslutningsmöjligheter och ett intressant utbud av alternativ för operativsystem. Både Mac och Windows, och på Windows-sidan allt från Windows 7 till 10, och både Home och Pro-versioner.

Utan Windows 10

Ingen av datorerna har Windows 10 för­installerat. Det är något som kommer att fasas in efterhand när nya datorer släpps under hösten, men tills vidare är det både gratis och lätt att uppgradera.

Vi har dock testat datorerna med de system de levereras med. Då ger de ju användaren flest alternativ att välja själv. Det är ju inte alla som vill och vågar uppgradera omedelbart.


DIREKT FRÅN TESTLABBET

En ny sorts bäbar dator

Datorerna i det här testet är inte bara små till måtten, utan också lätta. De väger mellan 4 hekto och 1,7 kilo, det vill säga lika lite eller mindre än en ultratunn bärbar pc, och de lättare modellerna matchar till och med en Windows-surfplatta. Skillnaden är att prestanda är betydligt bättre. De har alla dessutom både wifi och bluetooth, så det går att minimera antalet sladdar du behöver koppla in till två – ström och skärm.

Många som skaffar bärbar dator använder den aldrig på bussen eller på fiket, utan transporterar den bara mellan olika arbetsplatser, där de sedan sitter hukade över en minimal skärm och ett oergonomiskt tangentbord.

Så varför inte göra den stationära datorn lite mindre stationär? Behöver du ta med dig hemmakontoret till sommarstugan? Stoppa den stationära datorn och strömadaptern i väskan och plugga in i en skärm där i stället. Eller i en tv som har hdmi-uttag.

Mattias Inghe,
testredaktör