Så funkar aktivitetshanteraren

Aktivivtetshanteraren

1. Mät prestanda. Om du vill ha koll på hur mycket din dator jobbar just nu kan du kolla här.

2. Kolla förbrukning. Undrar du vilka program och appar som förbrukar mest data får du svaret här.

3. Autostart. Här visas vilka program som startas automatiskt, och du ser hur mycket kraft det förbrukar. För att sluta starta ett program automatiskt högerklickar du och väljer Inaktivera.

4. Användare. Om ni är flera som använder samma dator kan du se vem som förbrukar mest processorkraft, minne och data över nätverket. För att få detaljinformation klickar du på pilen till vänster om användaren.

5. Information. Här får den tekniskt kunnige mer information om alla processer och tjänster. Det här är inget för nybörjaren!

6. Sortera. Klicka på den kolumn du är intresserad av för att sortera i storleksordning. Vill du exempelvis veta vilken app som förbrukar mest data klickar du på Nätverk.

7. Mätvärden. Här finns grund­läggande information om alla program och andra processer. Som standard sorteras de utifrån kategorier. Överst kommer program och appar, sedan processer som sker i bakgrunden och längst ned Windows-processer.

8. Mer information. För att få mer information om exempelvis ett program högerklickar du. Välj Öppna filsökväg för att visa programmet i Utforskaren eller Egenskaper för att få fler detaljer. Du kan också välja Sök online för att göra en sökning på nätet. Den kan ofta förklara vad det är för fil.

9. Avsluta. Om du vill tvångsavsluta ett program högerklickar du och väljer Avsluta aktivitet. Observera att det här kan betyda att du förlorar information som du jobbar med.

10. Enkelt läge. Klicka här så får du ett fönster som bara visar vilka program som är aktiva. Du kan höger­klicka och välja Avsluta aktivitet.