Därför trycker vi på Ctrl+Alt+Delete

Några talar om three-finger salute. Andra säger trefinger­valsen. Control-Alt-Delete är datorvärldens mest kända kortkommando, och det används till och med som slogan i politiska protester – som en symbol för saker som borde avslutas.

Kändis. Microsofts Bill Gates gjorde Ctrl+Alt+Delete berömt.
Kändis. Microsofts Bill Gates gjorde Ctrl+Alt+Delete berömt.

Kortkommandots stora popularitet var inget upphovsmannen David Bradley kunde föreställa sig när han skapade det i början av 80-talet. Han var chefsingenjör för IBM:s pc-projekt, och ville göra det möjligt att starta om datorn från tangent­bordet. Den första tanken var att använda Ctrl+Alt+Esc, men eftersom alla tangenterna fanns till vänster på tangentbordet skulle det bli för lätt att komma åt av misstag. Valet föll i stället på delete-knappen, så att kommandot blev omöjligt med en hand.

– Det var ett fem minuters-jobb, men jag insåg inte att jag samtidigt skapade en kulturell ikon, förklarade han senare i en tv-intervju.

Det var dock först i Microsofts produkter som kommandot blev känt och ökänt bland allmänheten, så David Bradley delar den tvivelaktiga äran med företagets grundare Bill Gates.

– Jag kanske uppfann det, men det var Bill som gjorde det berömt, förklarade David Bradley.