Verisure

Verisure: Jätten imponerar

Verisure – tidigare Securitas Direct – är en av jättarna på den svenska marknaden. Företaget har cirka 300 000 anslutna larmkunder, och är med detta enligt egen utsago störst i Sverige när det gäller hemlarm.

Installatören gjorde ett mycket grundligt jobb, med en noggrann inspektion av bostaden och en genomgång av potentiella säkerhetsrisker. När hårdvaran installerats fick vi en pedagogisk genomgång av hur systemet fungerar, samt hjälp med att installera appen på en telefon så att allt skulle vara igång när installatören lämnade bostaden. Den huvudsakliga kommunikationen sker via bostadens bredbandsuppkoppling, men om denna av någon anledning inte fungerar växlar systemet över till gsm.

Larmpaketet innehåller i princip samma komponenter som konkurrenternas. Det finns dock ett undantag: Den så kallade direct-enheten. Denna är enkelt uttryckt en nätansluten kommunikationsenhet som monteras någonstans på en vägg, och som Verisures operatörer kopplar upp sig mot när ett larm utlöses. Operatörens röst hörs tydligt i hela lägenheten, och du kan snabbt och enkelt tala om vad som står på. Om den av någon anledning inte skulle fungera eller du inte svarar ringer operatören upp de telefonnummer du angett under installationen. För säkerhets skull måste du ange ett kodord till operatören så denne vet att det verkligen är du som svarar.

I startpaketet ingår två stycken rökdetektorer av optisk typ. Dessa kommunicerar trådlöst med systemet, och om de registrerar rök talar de dessutom om vilket rum det brinner i. En bildserie skickas också till larmcentralen som kan avgöra om någon åtgärd behöver vidtas.
Larmet är enkelt att hantera. Det går utmärkt att larma av och på med hjälp av panelen som sitter innanför ytterdörren, antingen med kod eller med larmbricka, men enklast är att göra det via appen. Appens gränssnitt är rent och tydligt, och du ser snabbt vilken status ditt system befinner sig i. Här kan du också se information om vilken temperatur dina brandsensorer mätt upp på sistone, och vilken temperatur som råder just nu.

Verisure är också ett mångsidigt alternativ när det gäller möjligheter att bygga ut sitt system, inte bara med rena larmfunktioner. De har också en del smarta prylar i sortimentet som hjälper dig att fjärrstyra och/eller schemalägga dina grejer. Extra kameror och elpluggar kan du enkelt styra via appen, och exempelvis bestämma att lamporna hemma ska tändas när du går upp ur sängen och släckas när du larmar på.

Priset för lägenhetspaketet är cirka 5 000 kronor. Bor du i en villa och utökar med en kameradetektor och en magnetkontakt stiger priset med närmare tre tusenlappar. Väktartjänsten hanteras av Securitas och kostar 299 kronor per månad med fria utryckningar. Grundpriset är relativt högt jämfört med konkurrenterna, men då ingår också en extra rökdetektor samt direct-enheten. Dessutom gör den lägre månadskostnaden att priset i längden jämnar ut sig. Värt att tänka på att du inte köper ditt system, det är en ren abonnemangstjänst.

Verisure
M3 rekommenderarTillverkare: Verisure.
I startpaketet: Magnetkontakt, kameradetektor, 2x rökdetektor, directenhet, huvudenhet, knappsats, larmbrickor
Väktartjänst: Inre/yttre
Kommunikation: Ip, gsm

Lägenhetspaket
Startkostnad
: 4 990 kr
Månadsavgift: 299 kr

Villapaket
Startkostnad
: 7 990 kr
Månadsavgift: 399 kr

plus

Bra installation.
Många smarta tillbehör.

minus

Dyrt startpaket.

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10