VLC Media Player är en mycket populär mediaspelare, eftersom den stöder nästan alla stora ljud- och videoformat och har massor av användbara extrafunktioner. Listan på vad programmet klarar av tar nästan aldrig slut…

I nödfall kan du till och med använda VLC för att klippa eller trimma en videofil. I ärlighetens namn är det en lite knölig metod och inte vad programmet är avsett för. Men om du exempelvis behöver ta ut en liten snutt ur en längre film och inte har något videoredigeringsprogram tillgängligt är det faktiskt fullt möjligt.

Programmet har inte någon funktion för att klippa film, men det har en inspelningsfunktion som går att använda till ändamålet. Du spelar helt enkelt in en ny film med det innehåll du vill ha.

Har du aldrig provat VLC är programmet definitivt värt en chans. Det är dessutom enkelt att lära sig.

Spela upp och spela in samtidigt med VLC

Vlc 1

1. Spela filmen. Starta den aktuella filmen i VLC. Öppna Visa-menyn och välj Avancerade kontroller. Genom att göra på det här viset får du tillgång till en extra knapprad under filmfönstret, och det är den vi ska använda här.

Vlc 2

2. Spela in. Snabbspola eller använd dragreglaget för att ta dig till början av det avsnitt du vill ”klippa ut”. För reglaget till höger för att gå framåt och till vänster för att gå tillbaka. När du är klar klickar du på den röda inspelningsknappen för att börja spela in det du vill.

3. Titta och stoppa. Själva inspelningen sker i realtid. Du måste med andra ord dessvärre se hela avsnittet, det är därför metoden inte är idealisk för långa klipp. Klicka på den röda inspelningsknappen igen för att stoppa inspelningen.

Vlc 4

4. Kolla klippet. Nu kan du kika i Windows standardmapp för filmer. Där finns ditt inspelade filmavsnitt, som du givetvis kan ge ett nytt och bättre namn än det namn som skapas automatiskt: vlc-record-datum.

Fakta

Svårighetsgrad: Enkel
Tid: 5 minuter

Det här lär du dig:

  • Att spela in med VLC.

Det här behöver du:

  • VLC Media Player