Långt innan Ipad ens var påtänkt, redan på Windows XP-tiden, gjordes det försiktiga försök att bygga tangentbordslösa pc-datorer med bara en pekskärm och en dator bakom. Ingen kallade det för en surfplatta på den tiden, och du kontrollerade den inte med fingertopparna utan enbart med pekpenna. Och det var mest något udda och exotiskt som passade i vissa jobbmiljöer.

Med Windows 8 skulle det bli ändring på det, menade Microsoft. Det stenhårt pek-anpassade gränssnittet fick många att slita sitt hår, eftersom alla datorer blev påtvingade samma upplägg, oavsett om de hade pekskärm eller ville köra traditionellt. Succén uteblev och det blev ett dyrt experiment för Microsoft. Men nu fanns grunden att bygga vidare på.

Och faktum är att för just datorer med pekskärm och inget annat så funkade det faktiskt inte alls så illa.

Är systemet redo?
I Windows 10 är skillnaden mellan Windows på en dator och Windows på en platta större. Datorn har fått tillbaka sin trygga skrivbordsmiljö medan plattor med Windows 10 får vara plattor, även om de faktiskt kan köra program som är gjorda för skrivbordet.

Vi har testat Windows 10 på surfplatta, och vi kan konstatera att det står sig bra jämfört med Android och IOS när det handlar om pekvänligt upplägg och hantering. Det finns en hel del utrymme till gränssnitts-tweakande och Microsoft behöver seriöst uppryck på app-fronten, men i grund och botten har de allt de behöver för att konkurrera.

Förutom elefanten i rummet: Riktigt bra Windows-baserade surfplattor. Gränssnitt i all ära, om det inte finns kvalitetsplattor med rätta prestandan, rätta batteritiden, låg vikt, tunn design, högupplösta skärmar och all den funktionalitet vi är vana med från de bästa IOS- och Android-plattorna så kan Windows vara hur bra som helst, ingen kommer att bry sig.

Så frågan är, hur långt har tillverkarna kommit? Hur bra är Intels pc-hårdvara på att hålla uppe prestanda, hålla nere storleken och snåla på batteriet jämfört med arm-baserade kretsar som Snapdragon, Exynos och Apples A-serie? Är Windows 10 slimmat nog eller har det fortfarande för mycket gammalt pc-bagage? Finns det redan idag någon pc-platta bra nog för att degradera din nuvarande Android-platta till ostbricka?

Högt och lågt
För att ta reda på det har vi testat ett urval av pc-marknadens bästa Windows-plattor. Det var lättare sagt än gjort, eftersom det inte såldes några med Windows 10 ännu. Det vi först fick göra var att uppgradera dem en och en från Windows 8.1.

Dessutom är utbudet av plattor med topp-specifikationer minst sagt dåligt. Vi bad alla tillverkare om deras just nu bästa modeller, men i ett par fall hade de bara 2-i-1-plattor (platta med tillhörande tangentbord) som ungefär motsvarar billiga Android-plattor. Och överlag är nästan alla plattor fortfarande inriktade på att vara det bästa av två världar, både Ipad-utmanare och bärbar pc.

Kanske kommer det Windows 10-plattor i framtiden som vågar släppa greppet helt om pc-traditionen och optimera hårdvara helt för tablet-bruk. Kanske kan Microsoft finjustera Windows 10 så att surfplatteläget känns ännu mindre som en desktop-dator. Men redan nu kan vi skönja att vi är på väg åt rätt håll, och vi hittar faktiskt ett par tre guldkorn i startfältet. Även om de fortfarande hemskt gärna också vill vara bärbara datorer gör ett fullgott jobb som plattor.

Asus Transformer Book T100CHI-FG003B Pris vid test: 3499 kr.

Bästa pris just nu: 6397 kr