Det var faktiskt redan 2015 som vi första gången såg Microsoft Surface Book, tro’t eller ej. Då var det en grymt imponerande maskin på alla plan. Nu är det alltså dags för en Sverige-lansering tidigt denna vårtermin, och vi har fått tag på ett ex för att se vad vårt egna intryck av denna 13-tumsplatta med tangentbordsdocka blir.

Första intrycket är ett av klockren byggkvalitet. Chassit för både plattan och tangentbordsdelen är solida aluminiumstycken av högsta kvalitet och precision. Den som är bekant med Surface sedan tidigare känner igen stilen -- räta vinklar skarpa kanter, en rand runtom med kylningshål, och en stor stiliserad Windows-logga baktill.

Microsoft Surface Book
Microsoft Surface Book briljerar i urkopplat tabletläge, om än med kort batteritid.

Bekvämt bärbar platta

En sak som verkligen förvånar oss är hur lätt plattan är. Det här är alltså en tablet på 13,5 tum, men den är överraskande smidig att bära runt på och använda just som surfplatta. Speciellt med tanke på att det är en Core-baserad platta i samma prestandaklass som en bra ultrabook. Detta trots det alltså ganska vassa kanter runtom.

Bildskärmen är en riktigt trevlig upplevelse, i alla fall om du inte är en kräsen proffsanvändare som vill ha stor färgrymd. Den ligger ganska långt ifrån Adobe rgb-målet. Den ligger dock väldigt nära full sRGB, vilket duger bra för många. För vardagligt jobb för oss som inte bryr sig om sådant finns det väldigt lite att klaga på. Grym skärpa och hög punktäthet, utmärkt kontrast både i ljusa och mörka toner och en jämn, netutral färgskala. Dessutom är den exceptionellt ljusstark, över 430 cd/m2 och fortfarande med snygg kontrast. Det är imponerande.

Microsoft Surface Book
Microsoft Surface Book som notebook. Bekväm, stabil, och ganska tung.

Tangentbordsdockan är en helt annan femma än den lätta plattan. Det är en massiv och tung sak som ger stabilitet och gör att plattan aldrig riskerar att tippa bakåt, vilket ofta är ett litet problem med tyngre Windowsplattor. Den har ett riktigt bra tangentbord med skönt distinkt respons i knapparna och lite högra slaghöjd än vad notebooks vanligen har. Musplattan håller också den klass, och är byggd i matt glas.

Tung och klumpig notebook

Gångjärnet är en massiv flerledad sak som påminner om det vi sett i Lenovos Yoga-maskiner, men det är grövre och går inte att böja 360 grader bakåt, utan har ungefär samma vighet som normala notebooks. I gengäld går det att docka i plattan bakvänd, och då får du samma effekt, en dubbelvikt surfplatta med tangentbordsdelen under.

Allt som allt är det väldigt snyggt. Designen har onekligen skyhög stilfaktor. Men tyvärr är den allt annat än praktisk. Hopfälld är det en stor glipa mellan skärmdelen och tangentbordsdelen, så det känns mer som att släpa runt på en tung och otymplig skärm än på en tunn och smidig ultrabook. Surface Book är med sitt fokus på prestanda och lyx, samt med sin högupplösta skärm en uppenbar Windows-konkurrent till Macbook Pro. Men som notebook är den tyvärr både ovanligt tung och klumpig.

Microsoft Surface Book
Det lite speciella flerledade gångjärnet.
Sida 1 / 3

Innehållsförteckning