F-Secure Freedome

F-Secure Freedome

Snyggt, säkert och enkelt

De flesta vpn-leverantörer är mindre och ganska obskyra företag som många konsumenter kan känna sig lite osäkra inför. Många vpn-tjänster har också traditionellt upplevts som tekniskt krångliga att konfigurera och använda. Det har säkerhetsföretaget F-Secure tagit fasta på och har skapat Freedome VPN.

Efter en snabb nerladdning av klientprogram och en lika snabb installation möts vi av ett gränssnitt som gör det extremt enkelt att komma igång. Här finns inga krångliga teknikaliteter i gränssnittet, bara en jätteknapp som det står ”skydd” på och stora tooltip-rutor som guidar dig igenom grundfunktionerna. Allt är på svenska och så pedagogiskt förklarat att det är nästan omöjligt att inte begripa.

F-Secure presenterar en tydlig lista på utländska servrar att välja ibland. De har inget jätteutbud av servrar, men de som de har bör funka för de flesta. Västeruropa, Australien och Nordamerika är välrepresenterade, och det finns också en handfull servrar i Ostasien.

F-Secure Freedome

Förutom ren vpn-tjänst innehåller Freedome ett par smarta säkerhetsfunktioner. För det första ett surfskydd. Freedome kontrollerar, varnar för och kan blockera webbplatser som misstänks innehålla skadligt innehåll, försök till identitetsstöld med mera. Det ser ut att vara samma funktion som surfskyddet i F-Secure Internet Security. En annan funktion är aktivt spårningsskydd. Freedome blockerar försök att samla in information om dig, webbsajters cookies, med mera. Det funkar dock inte på alla sajter, till exempel inte om de kör ssl-kryptering.

Slutligen finns här en funktion som heter Tracker Mapper. Med den tillåter du cookies med mera under 24 timmar och att Freedome loggar dina aktiviteter, och sedan kan programmet visa precis hur spårad du blir av webbplatser.

Det funkar inte att köra amerikansk Netflix, vi kan registrera oss och logga in, men det blir nätverksproblem när vi försöker spela upp filmer. Det mesta annat som vi försöker oss på funkar alldeles utmärkt. Bittorrent-protokoll går inte att köra till vissa länder, men funkar bra till andra.

Freedome ligger i ungefär samma prisklass som de flesta vpn-tjänster, men tyvärr går det enbart att köpa helårsabonnemang. Som tur är går det att registrera sig för en gratis provperiod. Du kan välja mellan licens för tre, fem eller sju enheter.

Fakta F-Secure Freedome VPN

Kontakt: www.f-secure.se
Plattformar: Windows 7, OSX 10.9, Android 4.0.3, Ios 7 eller nyare
Betalningssätt: Kreditkort, direktbetalning, Paypal, faktura, banköverföring
Maximalt antal enheter: 3 (går att köpa för 5 eller 7 enheter)
Servrar i Sverige/USA/Storbritannien: Ja/Ja/Ja
Servrar i övriga länder (antal): 18
Övriga funktioner: Surfskydd, spårningsblockering, spårningsanalys
Pris: 465 kr/år

Prestanda

Inom Sverige: 147,18 Mbit/s, 6ms
Till USA: 44,96 Mbit/s, 115 ms

plus

Snyggt och enkelt
Smarta extra säkerhetsfunktioner
Gratis att testa

minus

Ganska få servrar
Endast årsabonnemang
Saknar mer avancerade funktioner

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10