Mullvad

Mullvad

Säkert och enkelt men ofärdigt

Mullvad är en vpn-tjänst som drivs av Amagicom, en svensk operatör, och fokuserar på säker trafik, enkel hantering och stabil uppkoppling. De har en väldigt enkel prisplan, fem euro per månad och inga årsabonnemang. Betalar du med kreditkort sker det via Paypal, och det ser inte ut som att det går att sätta upp kontinuerlig betalning utan att vara registrerad Paypal-medlem. Det är ju i och för sig inte är så svårt att fixa, men det hade varit praktiskt med en lokal betalningslösning för kort också.

Det går snabbt att ladda ner och blixtsnabbt att installera klienten, som är en liten ruta som är extremt spartansk i sitt utförande. Ingen grafik, inga knappar, inga konstigheter. Men därmed också lite kryptisk för den som inte är så insatt i det tekniska. ”Avancerade” inställningar är en textfil som du kan editera fritt, och därmed också klanta till om du inte vet vad du gör. Förutom att programmet har ipv6-stöd, vilket inte alla har, och automatiskt blockering av internet när vpn-anslutningen bryts, så är det sparsmakat med extra funktioner.

Mullvad

Mullvad har ett jämförelsevis begränsat antal servrar. Till exempel inga i Storbritannien, och bara i totalt fem länder; USA, Kanada, Sverige, Tyskland och Nederländerna. Vi kan bara välja land, sedan får vi en server av flera i det landet, vald av programmet. Det blir stor skillnad i ett land som USA vilken kust din nod råkar landa på.

Det tar lång tid att ansluta till servrar, och medan den fixar en uppkoppling har den en tendens att frysa systemet. Vi kunde till exempel inte starta program förrän det var klart. Men när du väl är ansluten flyter det problemfritt. De har ingen egen app för IOS och Android, men det går att använda tredjepartsappar som ansluter till Mullvads tjänster.

Fakta Mullvad VPN

Kontakt: mullvad.net
Plattformar: Windows 7, OSX 10.7, Android 4.0*, IOS 5.0* eller senare
Betalningssätt: Kreditkort, Paypal, Bitcoin, banköverföring
Maximalt antal enheter: 3
Servrar i Sverige/USA/Storbritannien: Ja/Ja/Nej
Servrar i övriga länder (antal): 3
Övriga funktioner: Ipv6, blockering av oskyddat internet
Pris: 5 EUR/mån

*Via Open VPN-app

Prestanda

Inom Sverige: 227,1 Mbit/s, 19 ms
Till USA: 27,29 Mbit/s, 191 ms

plus

Snabbt i Sverige
Enkel klient

minus

Begränsat funktionsutbud
Ofärdigt gränssnitt
Få servrar
Inga egna mobilappar

Betyg 5 av 10Betyg 5 av 10