NordVPN

NordVPN

Smart serverlista och bästa streamingen

Leverantören av NordVPN kallar det för ”Världens mest avancerade VPN”. Om det stämmer eller inte vet vi inte säkert, vi har ju inte testat alla hundratals vpn-tjänster där ute, men i vår samling är det en stark kandidat.

För att komma igång skapar vi ett konto på deras sajt och köper en betalplan. Sedan får vi tillgång till nerladdning av klient och en aktiveringskod. Programmet är större att ladda ner än konkurrenterna, men själva klienten är en liten och till synes oansenlig ruta som den vi såg hos Mullvad. Dock med lite mer färg i gränssnittet och ett fullfjädrat gränssnitt för alla inställningar.

Den omedelbara vyn är en enkel lista med tillgängliga länder. NordVPN har många servrar i USA, Kanada, och både Öst- och Västeuropa, samt en handfull utspridda på enstaka andra ställen i världen. Den verkliga styrkan med NordVPN ser vi i en separat flik, där vi får en avancerad lista över alla enskilda servrar i alla länder, med nyttig information om belastning och ping-tider. I den här listan finns också en handfull specialservrar konfigurerade för olika ändamål – extra snabb streaming, extra anonymt med stöd för Tor, med mera. Men de flesta är för ”standard vpn”. En information som saknas i listan är geografisk plats (annat än land), så vi kan inte välja en server till exempel på samma amerikanska kust som vi vill surfa till.

NordVPN

Extra intressant är att om du håller musen över en server så får du information om vilka strömmande tjänster som ska funka att köra via den. Vi kollar in listan med amerikanska servrar och ungefär en av tre säger sig kunna ansluta till Netflix. Vi testar och mycket riktigt, med NordVPN kan vi faktiskt komma åt och spela upp filmer. Informationen är inte 100 procent korrekt, vi blev blockerade på ett par servrar som i listan var Netflix-klara, men det här är den enda tjänsten där vi alls lyckades komma runt blockeringen.

Hastigheten går inte heller att klaga på. Det varierar från server till server, men de snabbaste vi hittade ger övertygande bandbredd och korta pingtider, speciellt över Atlanten. Förutom detta finns en så kallad process kill list som snabbt avslutar utvalda program om vpn-anslutningen bryts, en möjlighet att skicka krypterande, självraderande meddelanden mellan användare och extra kryptering av online-chattar.

Fakta NordVPN

Kontakt: nordvpn.com
Plattformar: Windows XP, OSX 10.5, IOS 5, Android 4.0 eller nyare, samt Linux
Betalningssätt: Kreditkort, Paypal, Bitcoin, Mint, banköverföring
Maximalt antal enheter: 6
Servrar i Sverige/USA/Storbritannien: Ja/Ja/Ja
Servrar i övriga länder (antal): 39
Övriga funktioner: Process kill list, specialservrar, säker chatt.
Pris: 11,95 USD/mån, 69 USD/år

Prestanda

Inom Sverige: 163,68 Mbit/s, 3 ms
Till USA: 32,99 Mbit/s, 122 ms

plus

Bra prestanda överlag
Mycket bra serverinformation
Enda som klarar Netflix
Ett par smarta extrafunktioner

minus

Något långsam vpn i Sverige

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10