Private Internet Access VPN

Private Internet Access VPN

Minimalistiskt och snabbt

Först var det lite förvirrande att komma igång med Private Internet Access, även ibland kallat PIA VPN. För att installera klienten behövde vi högerklicka på den nerladdade filen och ange ”Kör som administratör”, trots att den inte var identifierad i utforskaren som ett program som krävde det. Dubbelklickade vi bara på den så öppnades installationsprogrammet, och stängdes lika snabbt igen.

Du skapar ett konto på PIA:s webb och får ett konto och ett lösenord som du sedan loggar in i klienten med. Själva klienten är sedan bara ett fönster med programinställningar, ansluter till servrar gör du genom att högerklicka på en liten ikon i aktivitetsfältet. Då får du en lång popup-lista med länder.

Private Internet Access VPN

Inställningsgränssnittet kan vara lite kryptiskt och passar bäst för teknikskt kunniga. Det är inget som de flesta behöver in och rota i, men här finns bra funktioner, som en killswitch av samma typ som i Mullvad, möjlighet att slå av eller på ipv6-stöd, och möjlighet att ställa in ett standardland för uppkoppling.

Inom USA, Kanada och Storbritannien får du även välja olika regioner, men du har ingen kontroll över exakt vilken server du kopplas upp mot. Vår snabbaste mätning över Atlanten var på över 100 megabit, vilket är riktigt imponerande. Uppkopplingen via svensk server var också övertygande bra, speciellt den korta svarstiden.

Fakta Private Internet Access VPN

Kontakt: www.privateinternetaccess.com
Plattformar: Windows NT, OSX 10.4, IOS 7, Android 2.2 eller nyare
Betalningssätt: Kreditkort, Paypal, Bitcoin, Rippla, presentkort, m.fl
Maximalt antal enheter: 5
Servrar i Sverige/USA/Storbritannien: Ja/Ja/Ja
Servrar i övriga länder (antal): 21
Övriga funktioner: Vpn killswitch, ipv6
Pris: 6,95 USD/mån, 39,95 USD/år

Prestanda

Inom Sverige: 209.9 Mbit/s, 3 ms
Till USA: 108,45 Mbit/s, 115 ms

plus

Höga hastigheter
Minimalt och diskret gränssnitt

minus

Ganska få servrar
Få extrafunktioner

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10