PureVPN

PureVPN

Guidad uppkoppling till alla världens hörn

Vid sidan av F-secure är Pure VPN den tjänst som känns mest genomtänkt byggd, med ett gränssnitt som är för vanligt folk, vi som bara vill ha en tjänst som fungerar och som inte vill bekymra oss om alltför tekniska detaljer. Klienten är på engelska, men för övrigt känns allt väldigt svenskvänligt. I betalningstjänsten för kreditkortsköp får vi valet om vi vill betala i svenska kronor inklusive moms. Det kan vara behändigt.

Efter en snabb installation möts vi av ett väldigt snyggt och till synes lättanvänt gränssnitt. Det första vi får välja är varför vi använder vpn. Det påverkar en del inställningar bakom kulisserna – krypteringsnivå, val av protokoll, servrar och andra funktioner – och även vilken sida du sedan hamnar på. Vi väljer ”I want to stream” och möts av en meny där vi kan välja vad vi vill strömma, till exempel Netflix (och från vilket land), BBC Iplayer och ett gäng andra alternativ.

PureVPN

Vi valde att vi ville strömma Netflix från USA, men det gick inte och vi blev fortfarande blockerade av tjänsten. För övrigt funkade de olika alternativen bra såvitt vi kunde se. Men det blir samtidigt lite överdrivet enkelt, och vi tappar känslan av att ha kontroll över vad som egentligen händer. Väljer vi istället ”Unblock”-läget får vi upp en mer normal regionslista. Och PureVPN har verkligen regioner att välja bland, tillsammans med Hide My Ass VPN har de den klart största spridningen av servrar.

Sedan går det att gå in i inställningarna och ändra alla detaljer på egen hand. En intressant funktion är möjligheten att strunta i kryptering för att istället snabba upp prestanda. Om du bara vill ha ditt utländska ip (eller ditt svenska om du är i utlandet) men känner dig trygg med ”vanlig” surfsäkerhet kan det vara ett bra val. Å andra sidan, hastigheten med PureVPN är definitivt snabb nog även med kryptering på.

Fakta PureVPN

Kontakt: www.purevpn.com
Plattformar: Windows, OSX, IOS, Android
Betalningssätt: Kreditkort, Paypal, Bitcoin, Alipay, presentkort m.fl
Maximalt antal enheter: 5
Servrar i Sverige/USA/Storbritannien: Ja/Ja/Ja
Servrar i övriga länder (antal): 139
Övriga funktioner: Valbar kryptering, vpn kill switch, ipv6
Pris: 10 USD/mån, 39,95 USD/år

Prestanda

Inom Sverige: 191,01 Mbit/s, 3 ms
Till USA: 71,67 Mbit/s, 119 ms

plus

Enkla, färdiginställda lägen
Många möjligheter till detaljkontroll
Många servrar i många länder
Ganska bra prestanda

minus

Bitvis förvirrande gränssnitt

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10