Nordvpn

Nordvpn – Säker och mångsidigBra val

Panama-baserade Nordvpn är en av de största tjänsterna vi har testat, med hundratals servrar runt om i världen. Den använder Openvpn via ett eget program, men du kan även ansluta manuellt via flera olika protokoll och företaget har guider för att ansluta från tiotals olika system, routrar och till och med Raspberry Pi.

Det egna programmet har ett hyfsat enkelt gränssnitt och gör det lätt att logga in och välja server. Via sökfältet kan du skriva in till exempel ”Netflix” och hitta de servrar som stödjer Netflix-streaming (enbart USA i skrivande stund). Det här är Nordvpn:s trumfkort, då Netflix är något som fungerar på väldigt få tjänster.

Programmet har något som kallas en kill switch, men det är inte en äkta sådan utan en funktion som automatiskt stänger av utvalda program om anslutningen bryts. Det innebär både att dolda processer kan fortsätta skicka och ta emot data, och att programmen som avslutas kan hinna skicka data.

Pris- och hastighetsmässigt hamnar Nordvpn i mitten av gänget. Företaget har dock ett erbjudande om två år för 710 kronor, vilket är ett av de bästa priserna.

Fakta: Nordvpn

Mer info: nordvpn.com
Plattformar: Windows, Mac, Android, IOS, Linux, routrar.
Vpn-protokoll: Openvpn (egna programmet), l2tp/ipsec, ikev2/ipsec.
Betalningssätt: Kort, Paypal, bitcoin.
Maximalt antal enheter: 6 st.
Servrar i Sverige/USA/Storbritannien: Ja/ja/ja.
Servrar i övriga länder: Hundratals (54 länder).
Övriga funktioner: Stöd för amerikanska Netflix.
Pris: 110 kr/mån, 620 kr/år, 355 kr/år (min 2 år).
Prestanda: 64 Mbit/s ner, 173 Mbit/s upp, 43 ms.

Bäst för: Netflix utan att tumma på säkerheten.

plus

Flexibelt.
Hög säkerhet.
Fungerar med Netflix.

minus

Ingen riktig kill switch.
Finns snabbare tjänster.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10