Inget ont om Netflix och Youtube, men ibland vill vi faktiskt titta på traditionell, live-sänd tv. Alla som är intresserade av nyheter slår exempelvis gärna på BBC, Euronews eller Aljazeera.

Problemet är att de vanliga kabel-tv-abonnemangen är ganska dyra. Vill du till exempel ha tillgång till de stora nyhetskanalerna hos kabel-jätten Comhem måste du välja deras största paket för över 400 kronor i månaden.
Om du däremot kan tänka dig att titta på tv via datorn, telefonen eller surfplattan blir det helt gratis. Det amerikanska företaget Filmon Networks erbjuder nämligen runt 500 tv-kanaler utan kostnad via internet.

Här finns förstås de stora internationella nyhetskanalerna, men också barnkanaler som CBBC, modekanaler som Fashiontv och resekanaler som Travel Channel. Du kan även bättra på språkkunskaperna med tyska ZDF, franska TV5 och spanska CTN. Och för alla anglofiler går det att titta på såväl BBC, ITV och Channel 4.

Läs mer: Så ser du tv online

Hd kostar pengar

Idén bakom Filmon Live TV är enkel. Du får utan kostnad titta på programmen i standard-kvalitet. Kräver du däremot något bättre måste du betala. För 140 kronor i månaden får du hd-kvalitet och kan även spela in programmen för att titta när du vill.

Filmon finns för många olika plattformar (OS X, IOS med flera), och den har framför allt blivit populär som Windows 10-app.

Filmon är ingen okontroversiell tjänst, och i USA har den blivit dragen inför rätta. Förra året vann dock företaget en viktig seger över tv-bolagen, och alla aktörer väntar nu spänt vad som ska hända i högre instanser. I skrivande stund är det dock inga problem att titta – och tjänsten fungerar utmärkt.

Fakta

Svårgihetsgrad: Enkel
Tid: 10 minuter

Det här behöver du:

  • * En internetuppkopplad dator med Windows 10. Tjänsten fungerar även på andra plattformar, se nedan.

Det här lär du dig:

  • Vad Filmon Live TV är.      
  • Hur du installerar appen för Windows 10.
  • Att använda tjänsten.