Kisar du ständigt på din datorskärm eller sträcker på nacken för att se bättre? Ibland är det riktigt smått och du riskerar en onödig belastning på nacke, rygg och ögon som kan orsaka både permanenta skador över tid och huvudvärk på kort sikt.

Du kan förstås ändra dina bildskärmsinställningar för att göra allt större genom att sänka upplösningen. Men denna möjlighet gör allting något suddigt och dessutom får du plats med mindre på skärmen.

I stället kan du dra nytta av Windows inbyggda förstoringsglas som kan användas för att öka storleken på en del av skärmen tillfälligt utan att offra upplösningen. Att vänja sig vid förstoringsglaset kan ta en liten stund, men det är väl värt ansträngningen att undvika onödig fysisk belastning.

Se detaljerna bättre på skärmen

Starta

1 Starta. Leta reda på Förstoringsglaset i programmenyn eller klicka på startknappen och skriv först. Det diskreta programmet visar ett litet flytande verktygsfält, som efter några sekunder förvandlas till ett genomskinligt förstoringsglas, någonstans på skärmen.

Flytta

2 Flytta. Du kan flytta fältet dit du vill ha det. Välj önskad förstoringsgrad med plus- och minustecken och den vy du vill använda genom att klicka på Vyer eller genom att utnyttja de tangentbordsgenvägar som då visas. Standardvyn är helskärm.

Vyer

3 Vyer. I helskärmsläge förstoras hela skärmen och du kan flytta runt den med musen. Använd minustecknet för att återgå till normalvisning. Knepigast och minst användbar är kanske vyn Dockad, som avsätter ett område i skärmens överkant för förstoringen.

Lins

4 Lins. Om du väljer Lins får du ett förstorande fönster som följer pekaren. Det här läget kan kännas förvirrande i början, men är bra för att visa bara vissa detaljer. Du kan alltid återgå genom att välja helskärm med 100% förstoring eller bara stänga programmet.

Microsoft Windows 10 Pro Sve Pris vid test: 2141 kr.

Bästa pris just nu: 2253 kr

Fakta

Svårighetsgrad: Medel
Tid: 15 minuter
Det här lär du dig:

  • Att utnyttja Windows förstoringsglas.

Det här behöver du:

  • Windows 7, 8 eller 10