Vi har tidigare visat hur du kan komma åt filerna på din telefon från datorn när den är ansluten till ditt trådlösa nätverk. Men om du skulle vilja göra det omvända, då? Alltså ge telefonen eller plattan tillgång till filerna i din dator eller på din nas. Det går också.

När det är klart kan du komma åt filerna i utdelade mappar på datorn, titta på bilder och filmer, redigera dokument utan att spara dem i telefonen eller kopiera filer till Android-enheten.

Du behöver en app som heter ES File Explorer, en utmärkt filutforskare med massor av inbyggda funktioner, som du säkert kommer att ha glädje av även i andra sammanhang. Den är gratis, så börja med att installera den via Google Play.

Dela mappar i datorn med telefonen

Dela

1 Dela. Kanske har du redan utdelade mappar i ditt nätverk. Annars måste du börja med att dela ut den mapp du vill göra tillgänglig. Det gör du genom att högerklicka på önskad mapp i din dator, välja Egenskaper och byta till fliken Delning. Klicka på knappen Dela.

Alla

2 Alla. Nu ska du klicka på nedåtpilen och välja Alla eller Everyone. Klicka sedan på Lägg till och välj att behörighet till höger. Klicka på Dela. Nu är mappen tillgänglig över nätverket för alla som kan inloggningen till datorn.

Nätverk

3 Nätverk. Starta appen ES File Explorer, som alltså hämtas via Google Play. Svep in från vänsterkanten för att öppna menyn. Rulla ned till Nätverk och klicka på LAN. Klicka på plustecknet nedtill. Skriv in ip-adressen till din dator och dina inloggningsuppgifter.

Utforska

4 Utforska. Fältet Annonser är felöversatt, men där ska du skriva in en beteckning. När du gjort det klickar du på OK. Du kan använda plustecknet för att lägga till fler servrar, till exempel din nas. Sedan är det bara att utforska filerna som om de fanns i telefonen.

Fakta

Svårighetsgrad: Medel
Tid: 15 minuter
Det här behöver du:

  • Android-enhet

Det här lär du dig:

  • Att ge telefonen eller plattan åtkomst till datorn.