Surfplattor som växer och pc-plattor som blir allt mer mångsidiga har gett den klassiska bärbara datorn konkurrens. Men trots produkter som Ipad Pro eller surfplattor som försöker vara en blandning av både plattor och bärbara, är det fortfarande ett måste för de flesta att ha en bra bärbar dator.

Här har vi samlat 12 tester för dig som är på jakt efter en ny dator. En del av datorerna i detta test går att omvandla till surfplattor, andra är mer traditionella i utförandet.


Asus Transformer Book Flip

Asus Book Flip

Med lågt vikt och ännu lägre pris går ekvationen nästan, men bara nästan, ihop för denna för denna eleganta 11-tummare. Datorn är liten och tunn och har en vikbar pekskärm som går att ändra till surfplatteläge. Transformer Book Flip känns hyfsat välbyggd med en blandning av äkta metall och plast som ganska väl lyckas efterlikna metall. Pekskärmen är av ips-typ och den duger bra, men är inte särskilt högupplöst. 1366x768 kan göra det trångt på skärmen ibland men oftast räcker det till för enklare surf och kontorsjobb. Skärmen låg maximal ljusstyrka och dessutom problem med reflexer, så att jobba på balkongen kan bli aningen svårt.

Den dubbelkärniga Celeron-processorn tillåter en fläktlös design, men gör den inte till något fartmonster direkt. Det här är datorn som duger utmärkt till Netflix, ordbehandling och surf, men inte väldigt mycket mer än så.

Summa summarum - detta är en smidig, billig bärbar dator som duger gott för enklare behov. Skärmen är inte tokbra och lagringsutrymmet på denna testade modell, 32 GB, är ganska långsamt och egentligen för lite för Windows 10. Batteritiden är dock bra. Att den kan omvandlas till surfplatta kan vara lockande för en del, men utförandet blir lite klumpigt och det finns “riktiga” Windows-plattor för samma pris om det är en platta du är ute efter.

Läs hela testet här!

Fakta Asus Transformer Book Flip TP200SA-FV0108TS

Tillverkare: Asus
Funktion: Bärbar dator med surfplatteläge
Processor: Intel Celeron N3050, 1,6 GHz dual core
Grafik: Intel HD Graphics
Minne: 2 GB ddr3
Lagring: 32 GB emmc, plats för mikro sd
Bildskärm: 11,6 tum blank ips, 1366x768 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 0,3 megapixel
Anslutningar: Usb 3.1 typ c, usb 3.0, usb 2.0, mikro hdmi, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1
Operativsystem: Windows 10 Home
Batteritid: 7h 40min (hög belastning), 16h 30min (låg belastning)
Övrigt: Vikbar skärm till surfplatteläge
Storlek: 29,7 x 20,2 x 1,9 cm
Vikt: 1,18 kg
Pris: 3000 kr

Kompakt och lätt 
Bra bildskärm för priset
USB 3.1 
Utmärkt batteritid

Begränsade prestanda 
Snålt med lagring
Viss budgetkänsla

Betyg 7 av 10

Betyg 7 av 10