Lösenord. Helst skulle vi slippa dem helt, men än så länge går det inte att logga in med tumavtrycket eller irisen på speciellt många ställen. Med tanke på hur mycket data de flesta av oss har lagrat i olika onlinetjänster är det viktigt att använda säkra lösenord.

Missa inte: Här är lösenorden du bör undvika till varje pris

Det betyder att att lösenorden måste vara långa och svåra så att ingen kan gissa dem. Med tiotals eller hundratals konton på olika tjänster är det inte direkt en lätt sak att komma ihåg ett unikt sådant lösenord för varje sajt.

Därför har programtypen lösenordshanterare tillkommit, och det är en av de mest praktiska program du kan skaffa för datorn eller mobilen.

Lösenordshanterare

Ett lösenord säkrar allt

Alla lösenordshanterare har en sak gemensamt: Du börjar med att skapa ett krypterat valv där alla lösenord, och eventuellt andra uppgifter, lagras. Krypteringen sker med en nyckel som skapas utifrån ett lösenord, och det lösenordet måste du välja med omsorg och skydda väldigt noga. Använd det absolut inte till något annat, och skriv inte in det på någon annans dator (det kan finnas tangentbordsloggare).

En del kritiker menar att det är dumt att förlita sig på ett enda lösenord på det här sättet, men alternativen är betydligt sämre. Ingen klarar att hålla koll på unika, säkra lösenord för alla sina konton och med undantag för papper och penna (som du går runt med i fickan?) finns det inget säkrare sätt.

Alla stora webbläsare har en inbyggd funktion för att automatiskt lagra lösenorden direkt i programmet, men det är betydligt mindre säkert. Framför allt beror det på att de inte skyddas av något annat än datorns inloggning.

ANNONS: Prova F-Secure TOTAL kostnadsfritt och få både internetsäkerhet och VPN i samma prenumeration

Synka till alla enheter

En annan fördel med lösenordshanterare är att du kan synka ditt valv till alla dina olika enheter, så att du kan logga in oavsett var du är.
Om du måste använda en annan persons dator kan du ta fram mobilen och visa lösenordet för en viss sajt där och sedan skriva in det manuellt.

Det fungerar även som ett extra skydd utöver dina vanliga backuper om du till exempel skulle bli av med datorn eller mobilen.

De flesta lösenordshanterare finns i två olika versioner: En enkel gratisversion och en premiumversion som innehåller fler funktioner, men som du måste betala för.