Gränsen mellan mobil, surfplatta och dator håller på att suddas ut, och en av grundtankarna i Windows 10 är att systemet passar på alla prylar. Den gamla uppdelningen mellan Windows för datorer och Windows Phone för mobiler är med andra ord borta, och alla prylar kör samma appar.

För Microsoft är det här strategiskt viktigt. Företagets telefoner har hittills floppat och förhoppning är nu att Windows dominerande ställning på datorområdet ska smitta av sig på telefonerna.

Den som skaffar en mobiltelefon med Windows 10 Mobile får alltså datorkänsla i telefonen. Mejlen, kalendern och kontaktboken synkas ständigt – och specialanpassade versioner av Office-paketet och Skype ingår redan från början. Ja, det går till och med att koppla in skärm, tangentbord och mus för att få telefonen att fungera som en dator med funktionen Continuum.

Så här fungerar systemet.

Så navigerar du i Windows 10 Mobile

Startsidan

Så här ser Windows 10 ut i sitt standardläge. På den så kallade Startsidan ligger ikoner för de vanligaste funktionerna.

Ändra panelen

Varje ”panel” motsvarar en app eller någon annan funktion. Om du petar snabbt öppnas den och om du håller kvar fingret får du välja storlek eller ta bort panelen. Du kan dessutom byta plats på panelerna genom att flytta dem.

Gå tillbaka

För att återgå till en sida eller till en meny använder du vänsterpilen. Om det här fältet inte syns sveper du med fingret från botten av skärmen och uppåt.
Du kan också hålla kvar fingret en stund för att visa alla öppna appar. Du kan sedan växla mellan apparna eller stänga dem.

Till startsidan

Oavsett var du befinner dig kan du peka på Windows-knappen för att återgå till Startsidan.

Sök på många sätt

Om du vill leta rätt på en app på telefonen använder du förstoringsglaset, och du kan även göra en sökning på nätet härifrån. För telefoner som har den digitala assistenten Cortana håller man kvar fingret en stund för att öppna funktionen.

Cortana

Ändra inställningar

Genom att svepa med fingret från skärmens överkant och nedåt visas Åtgärdscentret. Härifrån kan du koppla upp dig på wifi, ändra till flygplansläge och komma åt grundläggande funktioner som kameran, ficklampan och anteckningsblocket. Du kan också ändra in skärmstyrka och styra batterisparfunktionerna. För att andra ändringar klickar du på Inställningar.

Åtgärdscenter

Visa alla appar

Genom att dra med fingret från högerkanten visas alla appar i bokstavsordning. Om du petar öppnas appen och om du håller fingret nedtryckt kan du fästa appen på Startsidan. Du kan även välja att avinstallera den.

Alla appar

Skriv text

När du kommer till fönster för att mata in text visas ett tangentbord automatiskt.

Tangentbord