I höstas gjorde vi ett test av Windows 8-plattor som vi uppgraderade till Windows 10. Vi var nyfikna på att hitta sysslor som drog nytta av kombinationen Windows nya surfplatteläge och en smart, kompakt notebook. Sedan dess har de flesta tillverkare hunnit släppa nya modeller med ny hårdvara under skalet, dedikerade till att just funka optimerat med Windows 10. Därför är det dags för ett nytt test.

Det vi kunde konstatera förra gången gäller fortfarande: 
Windows 10 är ännu inte en lika bra plattform för surfplattor som Android och IOS är. Gränssnittet är inte lika bra anpassat för formatet, det brister i app-utbudet, och plattorna är inte lika tunna och lätta och har inte lika bra bildskärmar som de bästa med Apples och Googles system.

Surfplattor
Kan Windows 10 konkurrera med Ipad och Android-plattor när det gäller surfplatteupplevelse? Nja, kanske inte ännu.

Windows-plattorna har dock fördelen att de just även är fullt fungerande Windows-datorer för skrivbordsjobb. Därför väljer vi att testa dessa plattor just som små notebooks med musplatta, tangentbord och skrivbordsläge i Windows som huvudfunktion, fast med möjligheten att koppla loss skärmen och använda som surfplatta då och då.

Använder du inte en surfplatta till mer än lite Facebook, webben och kanske Netflix i sängen, och kan acceptera att det inte är Ipad Air-klass på konstruktionen eller bildskärmen, så funkar dessa utmärkt.

Urvalskrav: Klassisk notebook

Här ville vi testa plattor som verkligen ser ut och fungerar som en traditionell notebook. Det vill säga med stadigt underrede och ”clamshell”-design med ett gångjärn mellan skärm och tangentbord, så att du kan fälla ihop den och bära med dig, samt ställa skärmen i vilken vinkel som helst.

Därför är kanske de mest uppenbara Windows-plattorna Microsoft Surface 3 och Surface Pro 4 inte med i testet. De har ju löst, påsnäppbart tangentbord, som du dessutom måste köpa till separat.

Apple Ipad Pro och Microsoft Surface
Apple Ipad Pro och Microsoft Surface, plattor som vill vara datorer. Systemen klarar utmaningen, men inget slår känslan i en riktig notebook-konstruktion.

Plattorna i testet har alla strömsnåla Intel-processorer: Antingen Atom eller Core M, och är därmed fläktfria. Därför gäller det att hålla förväntningarna på prestanda på en realistisk nivå. Det här är datorer som utan tvekan ska klara av att göra allt du kan tänkas behöva i vanliga kontorsprogram. De duger för att spela upp strömmad film i 1080p-kvalitet (antingen på plattans skärm om den har upplösningen för det, eller via extern skärmutgång) och med lite tålamod kan du även redigera foton i enklare bildbehandlingsprogram som Photoshop Elements.

Grafiktunga spel och videoklippande bör du däremot hålla dig undan. Å andra sidan är det en hel del annat som sätter käpparna i hjulet för sådana sysslor också, som maskinernas kompakta format och ibland lite för lågupplösta skärmar. Men vill du ha en enkel och portabel dator för mejl, Word och Excel på dagen, kombinerat med en behändig platta för att slappna av med en film när arbetsdagen är slut, kan dessa datorer definitivt ge dig allt du behöver.

Så gjorde vi testet

Vi bjöd in samtliga tillverkare som vid testtillfället hade plattor som motsvarade våra kriterier: surfplatta med Windows 10 på mellan 10 och 12 tum, där det ingick låsningsbar tangentbordsdocka med gångjärn, så att den kan konverteras till en liten notebook. Maxpris för de deltagande datorerna var 6 000 kronor inklusive moms. Fyra av sex tillverkare hade plattor att skicka in. Vi lyckades även komplettera med en extra platta från en återförsäljare när tillverkaren inte kunde leverera direkt. 

Datorerna testades i nyskick eller efter systemåterställning, samt med aktuella uppdateringar av Windows 10. Prestanda mättes med Cinebench 11.5 och HD Tune Pro, batteritid mättes med Imtec Batterymark 1.1. Plattorna testades i surfplatteläge med navigering på webbisdor med Edge, filmvisning med Youtube (via Edge) och Netflix (via app), och i notebookläge med jobb i Microsoft Word och Excel 2016, Photoshop Elements 14 och Adobe Acrobat X.