Mejlen, Facebook, bussbolaget, nätbutiken, kundklubben… Många sajter kräver inloggning, och för en vanlig internetanvändare kan det betyda hundratals användarnamn och lösenord att hålla reda på. Det säkraste sättet är att memorera dessa, men det här är det få av oss som klarar. Många väljer i stället osäkra lösningar som att ha samma lösenord överallt.

Missa inte: Så enkelt skippar du lösenordet med Android

Det bästa alternativet till att memorera ett lösenord är att skaffa ett lösenordsprogram. Ett sådant integreras med din webbläsare och sparar sedan dina lösenord i ett säkert och krypterat utrymme.

Du surfar med andra ord som vanligt, och när du måste skapa ett lösenord kan du välja något galet krångligt. Programmet kommer nämligen ihåg det åt dig, och fyller automatiskt i det nästa gång du behöver logga in. Det enda du behöver komma ihåg är med andra ord lösenordsprogrammets huvudlösenord.

Unikt partnererbjudande: Testa säkerhetsprogrammet F-Secure SAFE utan kostnad i 3 månader

Även på mobil och platta

Det finns många lösenordprogram, men ett av de mest populära heter Lastpass. En förklaring är att programmet är väldigt enkelt att använda och att det fungerar på flera plattformar. Du kan alltså använda det på såväl dator som surfplatta och mobil. För att den här synkroniseringen ska bli möjlig måste du dock välja ett abonnemang för 100 kronor om året. Väljer du gratisalternativet kan du inte synkronisera lösenord mellan prylarna.

Observera att vissa webbläsare har inbyggda lösenordshanterare, som är något mindre säkra. Den bör du koppla bort om du kör separata program. I exempelvis Chrome klickar du på inställningsknappen till höger och väljer Inställningar, Visa avancerade inställningar. Klicka bort Erbjud att spara webblösenord.


Fem frågor om Lastpass

1. Hur installerar jag…
Surfa till www.lastpass.com och klicka på Ladda ner gratis. Välj Ladda ner nu, spara installationsprogrammet och kör det. Klicka på Swedish, Installera LastPass.

Gratis. Du hämtar Lastpass på nätet.
Gratis. Du hämtar Lastpass på nätet.

2. … och hur registrerar jag mig?
När installationen är klar får du logga in. Om du inte har ett Lastpass-konto klickar du på Skapa nytt konto. Du får bland annat skapa en påminnelse som hjälper dig att minnas ditt lösenord (se fråga 4). Du kan också importera gamla lösenord – eller gå vidare med Nej tack.

Registrera. Du måste registrera dig för att kunna köra Lastpass
Registrera. Du måste registrera dig för att kunna köra Lastpass

3. Hur aktiverar jag tillägget?
Du får nu installera ett tillägg för din webbläsare. Det här sker automatiskt när du väljer att godkänna eller aktivera. Observera att Lastpass i skrivande stund inte fungerar för Windows 10:s webbläsare Edge. Har du den måste du i stället välja Internet Explorer.

Du får nu ett nytt verktyg som ser ut som en stjärna i verktygsfältet. Klicka på det och logga in.

Aktivera. Aktivera Lastpass-tillägget till din webbläsare.
Aktivera. Aktivera Lastpass-tillägget till din webbläsare.

4. Vad gör jag om jag glömt lösenordet?
Om du har glömt ditt lösenord kan du surfa till www.lastpass.com och klicka på Logga in. Välj Glömt lösenord och fyll i din mejladress så får du ledtråden från registreringen (fråga 2). Om den inte hjälper väljer du Kontoåterställning och anger din mejladress. Du får en länk via mejl och genom att klicka kan du välja Tryck för att återskapa konto.

Livlina. Det är inte hopplöst om du glömmer lösenordet.
Livlina. Det är inte hopplöst om du glömmer lösenordet.

5. Fungerar Lastpass för mobil?
Du kan installera Lastpass för mobil eller surfplatta genom att surfa till www.lastpass.com och välja rätt plattform under Get Lastpass. Du kan också söka efter Lastpass i Google Play, App Store eller Windows Store.
För att synkronisera lösenord mellan olika prylar måste du dock skaffa Lastpass Premium för 12 dollar (cirka 100 kronor) per år.

Mobil. Du kan spara lösenord i mobilen och plattan också.
Mobil. Du kan spara lösenord i mobilen och plattan också.