Vill du trimma bort en onödigt lång inledning på en film, ta bort ett tråkigt slut eller dra ut korta höjdpunkter från ett filmat sportevenemang? Den inbyggda appen Foton i Windows 10 kan utöver bilder också visa film, och den har ett inbyggt verktyg för trimning av videoklipp som är lätt att använda och är perfekt för lite grundläggande redigering
.
Lägg märke till att trimning är det enda videoredigeringsverktyg som finns i programmet Foton, som till största delen är inriktat på bildhantering och redigering. Vill du hålla på med mer avancerad redigering av film behövs ett riktigt videoredigeringsprogram.

Redigera filmen enkelt med fotoappen

Film 1

1 Öppna. Öppna filmen i Foton genom att högerklicka på den i Utforskaren. Välj Öppna med och välj sedan Foton i den lista som visas. Det går också att öppna appen Foton från Windows startmeny och bläddra fram filmen, men det är långsammare.
 

Film 2

2 Klicka. När filmen startat i appen Foton, klickar du i den för att öppna menyn i överkanten. Till höger finns i tur och ordning från vänster till höger knappar för Dela, Bildspel, Trimma, Ta bort och Visa mer. I vårt exempel väljer vi Trimma.

Film 3

3 Välj. På tidslinjen nedtill dyker det nu upp tre cirklar. De två mindre, vita flyttar du tills de innehåller det stycke av filmen som du vill spara. Den större, grå kan du dra runt för att kolla att allt verkligen är med.

Film 4

4 Spara. När du är nöjd med resultatet, klickar du på Spara som-ikonen uppe till höger. Välj en mapp att spara i och ett namn på det nya filmklippet. Kontrollera att allt är som det ska innan du eventuellt raderar den gamla och oredigerade filmfilen.

Fakta

Svårighetgrad: Enkel
Tid: 15 minuter

Det här lär du dig:

  • Att klippa film i Windows 10.

Det här behöver du:

  • En dator med Windows 10