En bra app för videoredigering är något vi Android-ägare har längtat efter länge. Vi har avundsjukt tittat på Iphone-ägarna, som redigerar sina filmer med Imovie, och Windows-användarna, som kör Movie Maker.
Nu finns det äntligen ett bra gratisalternativ även för Android, och det heter Adobe Premiere Clip.

Missa inte: Så bra är nya VLC-appen för Apple TV

Adobe Premiere är ett av de mest populära verktygen för att redigera video på datorn. Proffsversionen Premiere Pro CC kostar över 200 kronor i månaden (!) använda medan budgetversionen Elements går att köpa för cirka 900 kronor.

Gratisappen Premiere Clip är givetvis mer avskalad än betalversionerna, men den har alla grundverktyg som behövs för att förvandla ett långtråkigt klipp till en sevärd film.

Beskär och trimma

Det viktigaste är verktyget för att beskära. Det kan plocka bort dåliga delar i början och slutet, exempelvis den skakning som brukar uppstå när du sätter igång en inspelning. För att skära på andra ställen är det bara att använda delningsverktyget så att du får två separata klipp.

Naturligtvis är det även lätt att kombinera flera olika filmer till en – och du kan ändra ordningen på nolltid.

Om du är missnöjd med ljudet kan du lägga på bakgrundsmusik, och det går även att komplettera med text och stillbilder. Det finns också enkla redigeringsverktyg för att justera ljus och färger – och du kan använda filter för att exempelvis ge filmen en retrokänsla.

Vill du inte lägga ned tid på att själv redigera kan du använda appens automatiska funktion, som gör jobbet åt dig.

Resultatet kan du spara som en mp4-fil, men du kan även enkelt dela din film med andra via exempelvis Facebook, Twitter och Youtube.

Fakta

Svårighetsgrad: Enkel
Tid: 15 minuter
Det här behöver du:

  • En mobil eller surfplatta med Android 4.4 eller senare. (Appen finns även för Iphone eller Ipad).

Det här lär du dig:

  • Vad Adobe Premiere Clip är.
  • Hur du installerar och kommer igång.
  • Att använda de smartaste finesserna.

Läs mer: www.adobe.com/products/premiere-clip.html