Mini-displayport och displayport
Mini-displayport och displayport.

Kan jag köra 4k via displayport?
Att ansluta via display-port är antagligen det enklaste alternativet. Du behöver inte bry dig om olika standarder, alla vanliga displayport-kablar stöder 4k i 60 hertz. Det finns egentligen bara två saker att tänka på här: Om kabeln är märkt med RBR (Reduced Bit Rate) så stödjer den bara upp till 1080p. Det finns även två typer av anslutningar till kabeln, standard och mini-displayport. Se efter vilken anslutning du har i tv:n eller datorn innan du handlar.

Hur stor skärm behöver jag?
Med 4k UHD kommer detaljerna bli betydligt mindre och svårare att uppfatta om du sitter en bit ifrån en mindre skärm. På samma sätt som det kan vara svårt att se skillnad mellan 720p och 1080p på tillräckligt långt avstånd kan det bli svårt att utnyttja 4k till max om du inte antingen har en betydligt större skärm, eller sitter närmre skärmen. Det optimala är en projektor, eller en riktigt fet tv.

Windows 10 på en 4k-skärm
I Windows 10 kan du öka storleken på ikoner och annat. Praktiskt om du kör Windows på din 4k-tv.

Hur funkar Windows och OS X på en 4k-tv?
Om du inte vill behöva kisa, eller använda en teaterkikare varje gång du roddar i operativsystemet på din 4k-tv så finns faktiskt möjligheten att skala upp allting (åtminstone i senare versioner av operativsystemen). Resultatet är att text, knappar och andra delar av gränssnitet görs större så att du kan läsa allt bekvämt och träffa saker med muspekaren. Men i bakgrunden används den högre upplösningen för att rita upp allt, så du får knivskarp text och ordentligt detaljrika bilder (förutsatt att materialet har tillräcklig upplösning för att dra nytta av 4k).

  • I Windows går du in i Kontrollpanelen\Utseende och anpassning\Bildskärm.
  • I Mac OS Sierra går du in i Systeminställningar - bildskärmar.

Särskilt i Windows kan dock vissa äldre program få problem med ett skalat gränssnitt. Om du misstänker att så är fallet kan du högerklicka på exe-filen, eller en genväg till den, välja Egenskaper och i fönstret som dyker upp väljer du fliken Kompatibilitet. Där går det att stänga av skalningen för just det programmet, men tänk på att du kan behöva förstoringsglas för att se något om du slår av det.

8k
Så här stor är skillnaden mellan de olika upplösningarna. Bild: Wikipedia.

Men vad är 8k då?
Som med alla nya standarder som kommer finns det alltid en bättre runt hörnet. 8k, eller mer specifikt UHD-2, ger hela 7 680 × 4 320 pixlar jämfört med 4k-standardens 3 840 x 2 160. 8k håller redan på att testas. I Japan ska 8k-sändningar vara verklighet redan år 2020 lagom till OS i Tokyo.