Senast testade budgetmobiler: Huawei Honor 8 Lite och ZTE Blade V8.

När du står i köptagen och det är dags att skaffa ny smartphone är det lätt att tro att du behöver en lur av allra senaste och kraftfullaste modell. Reklamen, operatörerna, och även vi i media är bra på att hajpa upp det senaste och bästa. Men visst, de stora, dyra flaggskeppsmobilerna är verkligen imponerande stycken design, teknik och ingenjörskonst. Men också rejält dyra, ibland upp emot åtta, tio tusen för det allra senaste och bästa. Vi svenskar bränner väldigt mycket pengar på premium-telefoner, ofta tack vare operatörernas avbetalningsplaner som döljer den verkliga kostnaden i månatliga teleräkningen.

Missa inte: Här är bästa bärbara datorn just nu

En billig mobil kommer du långt med

Smarta mobiler har blivit mer allt mer lika bärbara datorer på senare tid. Visst, det skadar inte med en maxad Core i7-dator med fett GTX-grafikkort, jättehårddisk, massor av extrafunktioner och knivskarp 4k-skärm. Men om allt du ska göra är att surfa, jobba lite i Word och Excel, kolla på Netflix och sortera semesterfotona, så är en monsterdator som gräver hål i plånboken fullständigt onödig.

Missa inte: Här är den bästa smartphonen just nu

Det finns bra och fortfarande väldigt kompetenta datorer för en bråkdel av vad du får betala för en maxad lyx-notebook. Samma sak är det med telefonen. Behöver du verkligen en brutal processor i mobilen, 1440p-skärm, galet avancerad storpixel-kamera och spelprestanda som en liten konsol?

Faktum är att telefonerna i en prisklass flera tusenlappar under de allra dyraste har gått och blivit riktigt övertygande bra på senare år.

Mellanklass med hög klass

Vi pratar fyra till åtta processorkärnor i både hyfsat snabba och strömsnåla systemkretsar, gott om ram-minne och minst 16 GB inbyggd lagring, stora skarpa ips- och amoled-skärmar med 720p eller 1080p-upplösning, snabb lte-teknik för mobildata och ofta 802.11ac för snabb wifi, och schysta om än inte superavancerade kameror.

Det här är med bred marginal allt du behöver för att göra nästan allt du vill med en smartphone, från problemfri surf och mejl till sociala appar, Skype-sessioner, Spotify i lurarna och enklare spel. Och jodå, de går att ringa med också.

Det finns ett helt gäng riktigt snygga, bra och smarta telefoner i prisklassen strax under flaggskeppen. Under senaste året har den kategori, som vi brukar kalla ”premium light” eller mellanklassmobil, fått sig ett rejält uppryck. De har fått smarta funktioner, bättre prestanda och framförallt bättre bildskärmar. Nu sitter det exempelvis amoled-skärm i var och varannan billigare mobil, och för det mesta är det full hd-upplösning, hög ljusstyrka och färgåtergivning i toppklass.

Lite dyrare, mycket bättre

Skärmen är kanske det viktigaste för en kvalitetsupplevelse i mobilen just nu. Maxad prestanda är kul, men precis som i bärbara datorer är det inte nödvändigt att bränna pengar på det allra mest kraftfulla. Med nerskalad processor kan du spara både pengar och batteri.

I det här testet av billiga smarta mobiler har vi valt ut det bästa som olika tillverkare har att erbjuda i prisklassen 3 000 till 4 000 kronor. Och vi ser då omedelbart ett påtagligt kliv uppåt i kvalitet och funktioner. Det är ofta nära premium-känsla i dessa lurar, och det är framförallt sådant som spelprestanda (för det mesta, det finns ett par riktigt snabba modeller även i denna prisklass) och toppklass på kameran som dessa modeller saknar.

Hög lägstanivå

Funktionsmässigt är lägstanivån också mycket hög. För det mesta får vi snabb ac-wifi, nfc-funktionalitet, snabbladdning av batteriet och inbyggd fingeravtrycksläsare. Inget av detta var självklart för bara ett år sedan. I vissa modeller hittar vi också kul bonusegenskaper som högkvalitativt ljud och extra vattentålighet.

I detta test har vi valt att hålla oss till telefoner som släppts under det senaste året. Det gör att gamla flaggskepp som Google Nexus 6P, Iphone 5s, LG G4 och Lumia 950 XL inte är med i detta test. De kan gå att få tag på i en del butiker fortfarande, men har ersatts av nyare modeller, eller är troligen på väg ut inom kort.

Men ärligt talat så saknar vi dem inte här. Vi har en riktigt bra samling lurar här. Visst är det fördelar och nackdelar med dem alla, men lägstanivån är hög, och ingen är ett bottennapp. Fortsätter branschen så här ser mobilåret 2017 ljust ut.

Moto Z Play Pris vid test: 3888 kr.

Bästa pris just nu: 3890 kr