Samsung Galaxy A3: Fin premium-känsla och vattentät

Samsung har under de senare åren släppt nya mellanklassmobiler med samma namn varje januari: Galaxy A5 och Galaxy A3. Galaxy A5 var lite för dyr för detta test, men Galaxy A3 är helt rätt i pris. Galaxy A3 är en av få bra lurar i det lite mindre 4,7-tumsformatet. Det vill säga något för dig som gillar storleken på en Iphone 7 men som tycker den är för dyr eller föredrar Android. Till det yttre ser den ut som en kompakt version av Galaxy S7, med rundad baksida i glas och en aluminiumram runtom.

Precis som alltid har Samsung en fysisk hemknapp med fingeravtrycksläsare och diodupplysta navigeringsknappar med touch på vardera sidan. Och precis som alltid hos Samsung så sitter back- och appväxlingsknappen på motsatt sida jämfört med de flesta Android-mobiler. En av de största fördelarna med årets Galaxy A-modeller är att de är vattentäta. De är ip68-klassade så att de kan badas med i upp till 30 minuter.

Samsung Galaxy A3
Samsung Galaxy A3

Skärmen är en amoled-panel som både har klockren kontrast, fina färger och bra ljusstyrka. Den är dock på 720p, vilket ger en lägre punkttäthet än 1080p i testets olika 5-tummare. Och jo, tittar vi noga så syns det.

Telefonen har en liten inbyggd monohögtalare som inte direkt imponerar utan ger rätt så tunt ljud. Samtalskvaliteten är dock utmärkt, och ljudet i hörlurar klart godkänt.
De två kamerorna, 16 megapixel bak och 8 megapixel fram gör bägge ett bra jobb men bjuder inte på några avancerade finesser. Det mest positiva med dem är relativt brusfri bild och hyfsat snabb autofokus även i mörka miljöer.

Galaxy A3 är en av testets lägst presterande lurar, men det betyder inte att den är långsam – det är hög lägstanivå på alla telefoner i det här testet. Med Samsungs egna Exynos 7-krets under skalet med åtta kärnor á 1,6 GHz klarar vi att göra det mesta utan att stöta på problem. En del spel och extra tunga webbsidor ger oss viss hackighet, men det är sällsynt. Batteritiden är också lite bättre än de flesta (förutom de två i testet som har extrastort batteri), med ett par timmar mer driftstid mellan laddningarna.

Bra valÅrets A-modeller är de första (förutom Galaxy Note 7, men den vill vi ju helst glömma) som får Samsungs nya gränssnitt Grace UX. Det är mer avskalat och visuellt lättare än tidigare, men innehåller fortfarande en hel del intressanta extra funktioner.

Fakta Samsung Galaxy A3 2017

Kontakt: Samsung
Processor/systemkrets: Exynos 7 Octa, 1,6 GHz octa core
Minne: 2 GB
Lagring: 16 GB, plats för mikro sd
Skärm: 4,7 tum amoled, 720x1280 bildpunkter
Kameror: 13 megapixel m led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 6), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2, a-gps, nfc
Batteritid: 9h 30min webbvideo (wifi), 9h blandad användning (4g), ca 25h samtal (3g)
Operativsystem: Android 6
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, vattentät (ip68)
Prestanda:
Antutu Benchmark 6: 49 671 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 10 111 poäng
Storlek: 13,6 x 6,6 x 0,8 cm
Vikt: 138 g
Pris: 3 500 kr

plus

Bra batteritid.
Kompakt format.
Utmärkt byggkvalitet.
Vattentät.

minus

Lite efter i prestanda.
720p-skärm.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Moto Z Play Pris vid test: 3888 kr.

Bästa pris just nu: 3890 kr