Apple Iphone SE: Unikt kraftpaket i miniformat

Många som har en Iphone 5 eller 5s är kanske inte så sugna på att uppgradera till Iphone 6 eller 7. De nya telefonerna är påtagligt mycket större, sedan Apple nu övergått till skärmstorlek runt fem tum. Det är främst för dessa som Iphone SE är byggd: Fyratums-nostalgikerna som nu äntligen kan uppgradera till snabbare hårdvara och bättre kamera.

I sin storleksklass är Iphone SE verkligen unik, ett välbyggt och stabilt litet stycke bärbar teknik med prestanda och funktioner som en flaggskeppsmobil. Inte i klass med en Iphone 7, men i alla fall som en Iphone 6s. Det finns ingen fyratummare med Android som är ens i närheten så här bra. Faktiskt så slår den Iphone 6s i prestandamätningar, då den har en mindre skärm att uppdatera.

Iphone SE
Iphone SE

Det enda problemet med all denna prestanda är att den genererar en del överskottsvärme som har svårt att ta vägen någonstans i det minimala chassit. Spelar vi spel eller något liknande under några minuter blir luren obekvämt varm. Trots att formatet är exakt det samma har Apple lyckats trycka in lite mer batteri i Iphone SE än i Iphone 5s. Det är välkommet, då kraftfullare hårdvara annars riskerar att sänka batteritiden.

Luren har ganska vassa kanter som ligger och småskaver i handen, skärmglaset är kantat av en dammsamlande kant och det känns som om marginalen från långsidorna till skärmen är någon millimeter större än vad de skulle behöva vara. Apple hade helt klart kunnat göra mer än bara uppdatera hårdvaran och en lite modernare omdesign hade inte varit fel.

Skärmen verkar vara precis samma som i Iphone 5s. Den är skarp nog med över 300 pixlar per tum, har vid betraktningsvinkel och god maximal ljusstyrka. Jämfört med de nyare smartphoneskärmar ligger den dock efter på ett par punkter. Den har inte lika hög kontrast och djup i svärtan som en amoled-skärm eller för den delen flera nyare ips-skärmar. Apple-specialiteten 3d touch får vi också kara oss utan här. Ett annat problem är att IOS numera är mer designat för stor skärm. Apple har gjort en del anpassningar till Iphone SE, men ofta blir det ändå minimalt och trångt.

Något som fått en påtaglig uppgradering är kameran. I alla fall den baktill som nu har samma sensor, optik och kvalitet på bilder och film som i Iphone 6s. Det gör den till en kvalitetskamera för enkla, snabba och problemfria foton, även om den har en del kvar innan den kan matcha nyare flaggskeppsmobiler.

Iphone SE finns i två versioner, med 16 eller 64 GB lagring. Den billigare går att få tag på för precis 4 000 kronor i vissa butiker, därför får den vara med i detta test. Tyvärr har Iphone ingen sd-kortplats. Men lägger du till en tusenlapp så får du 64 GB-modellen. Det kan vara värt en uppgradering.

Fakta Apple Iphone SE

Kontakt: Apple
Processor/systemkrets: Apple A9 1,84 GHz dual core
Minne: 2 GB
Lagring: 16 GB
Skärm: 4 tum ips, 640x1136 bildpunkter
Kameror: 12 megapixel med led bak, 1,2 megapixel fram
Anslutningar: Lightning, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.1, a-gps, nfc (för Apple Pay)
Batteritid: 6h 30min webbvideo (wifi), 9h blandad användning (4g), ca 15h taltid (3g)
Operativsystem: IOS 10
Övrigt: Fingeravtrycksläsare
Prestanda:
Antutu Benchmark 6: 131 986 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 29 081 poäng
Storlek: 12,4 x 5,9 x 0,76 cm
Vikt: 113 g
Pris: 4 000 kr

plus

Höga prestanda.
Tunn och lätt.
Enda IOS-alternativet.

minus

Måttlig batteritid.
Bildskärmen inte i toppklass.
Snålt med lagring.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10

Moto Z Play Pris vid test: 3888 kr.

Bästa pris just nu: 3417 kr