Asus Zenfone: Intressant återkomst

Efter en tids frånvaro gjorde Asus comeback på smartphonemarknaden med tre stycken Zenfone-modeller: ett dyrt flaggskepp, en mellanmobil och en billig så kallad phablet. Det här är mellanmodellen, en riktig 5,2-tummare som till det yttre påminner om Samsung Galaxy S7 fast utan den rundade baksidan, med Gorilla Glass fram- och baktill, dovt blå färg bakom glaset och rundad metallkant runtom. Under skärmen sitter fysisk hemknapp och tydligt märkta touch-navigationsknappar.

Formen är mycket greppvänlig och allt känns solitt och välbyggt ner i minsta detalj. Om du gillar helblank baksida i glas är en smaksak – det drar till sig fingeravtryck och kan bli svettigt att hålla i. Dessutom blir telefonen snorhal. Inte att hålla i, men att lägga ifrån sig på ett bord. Den har en tendens att börja glida iväg, till synes oavsett underlag. Så lägg den inte för nära en bordskant.

Asus Zenfone 3
Asus Zenfone 3

Bildskärmen är en ips-panel på 1080p. Den har snygga klara färger, breda betraktningsvinklar och hög maximal ljusstyrka på 600 cd/m2, så för det mesta bör den funka bra att använda utomhus i starkt solsken. Drar vi upp ljusstyrkan mer än till hälften får vi dock påtagliga kontrastproblem när det ska visas mörka toner.

De inbyggda högtalarna är inte mycket att hurra för, vare sig för ringsignal och musik, eller den du har i örat vid samtal. Den får knappt godkänt men inte mer. Däremot får vi en bra da-omvandlare och förstärkare, så med bra hörlurar i 3,5-millimetersuttaget kan du få riktigt kvalitetsljud.

Zenfone 3 är utrustad med Snapdragon 625, vilket flera mobiler i denna prisklass har just nu. Den har åtta kärnor och ger oss knappt hälften av prestandan jämfört med de bästa telefonerna just nu. Men det är ärligt talat bra nog med god marginal för nästan allt du vill göra i en mobil. Batteritiden är ungefär som förväntad, varken överraskande bra eller dålig.

Zenfone 3 finns med 32 eller 64 GB, och den mindre har också tre istället för fyra gigabyte ram-minne. Den bättre modellen verkar dock inte säljas i skrivande stund och är dessutom snäppet för dyr för detta test.

Bra valKameran är en överraskande trevlig historia med en bra men enkel 16-megapixelsensor, tvåtonsblixt och autofokus med laser. För vardagsplåtande funkar den utmärkt, och även manuella läget är riktigt kompetent. Det går faktiskt att göra mer krävande saker också som att filma i 4k, vilket är ovanligt för en kamera i den här prestandaklassen. Men då ser vi dess begränsningar, sökaren blir till exempel rejält släpig.

Fakta Asus Zenfone 3

Kontakt: Asus
Processor/systemkrets: Snapdragon 625, 2 GHz octa core
Minne: 3 GB
Lagring: 32 GB, plats för mikro sd
Skärm: 5,2 tum ips, 1080x1920 bildpunkter
Kameror: 16 megapixel m led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 7), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2, a-gps, nfc
Batteritid: 7h 40min webbvideo (wifi), 8h 20min blandad användning (4g), ca 17h samtal (3g)
Operativsystem: Android 6
Övrigt: Dual sim, fingeravtrycksläsare
Prestanda:
Antutu Benchmark 6: 63 151 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 14 850 poäng
Storlek: 14,7 x 7,4 x 0,8 cm
Vikt: 144 g
Pris: 4 000 kr

plus

Många extra funktioner i systemet.
Dubbla simkort.
Kompetent kamera.

minus

Tveksamma högtalare.
Kan behöva rensa upp bland appar.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Moto Z Play Pris vid test: 3888 kr.

Bästa pris just nu: 3890 kr