Huawei Honor 8: Bästa kameran i prisklassen

Huawei P9 var en av förra årets mest intressanta flaggskepp, med elegant design, grym skärm och en innovativ kamera med Huaweis och Leicas koncept med dubbla sensorer varav en monokrom. Honor 8 som släpptes på hösten tog P9, fixade ny ytfinish (mer glas och mindre matt metall, samt fler färgval), justerade specar (långsammare processor men mer ram-minne) och funktioner (Honor 8 har bland annat dubbla sim-platser), och pressade ner priset. Det gjorde den till en av 2016 års mest intressanta mellanklasslurar.

Just valet av glas baktill är vi lite tveksamma till. Det är inte bara ömtåligt, utan också en formidabel magnet för damm, smuts och kladdiga fingeravtryck. Extra sim-kortplatsen funkar som på flera tidigare Huawei-modeller. Den sitter på samma plats som för sd-kort, så du får antingen mer minne eller extra sim.

Honor 8
Honor 8

Bildskärmen är en amoled-panel på 1920x1080 bildpunkter med fina färger och bra kontrast. Ljusstyrkan är också relativt bra för att vara amoled. Fingeravtrycksläsaren baktill är inte bara en touch-yta, utan också en knapp. Den kan programmeras att utföra olika åtgärder med enkelklick och dubbelklick – exempelvis starta appar, ta röstmemo och så vidare.

Huawei Honor 8 har mono-högtalare med bra mellanregister som gör den utmärkt som högtalartelefon, och dess mikrofoner gör ett bra jobb med brusfiltrering. För musik har den lite för anonym diskant för att funka riktigt bra. Samtalskvaliteten i luren är väl avrundat och behagligt, även om lite högre maxvolym hade varit välkommet.

Honor 8 har Huaweis systemkrets Kirin 950, en lite beskedligare variant av den Kirin 955 som sitter i Huawei P9. Det gör den lite snabbare än flertalet konkurrenter i denna prisklass, men bara marginellt, och Kirin imponerar som vanligt inte i grafikprestanda. Batteritiden är tyvärr inte enormt bra. Du klarar en arbetsdag, men kan behöva ladda den igen framåt kvällen vissa dagar.

Bra valPrecis som i Huawei P9 är det kameran som höjer den ett extra snäpp. Den tar riktigt bra bilder med fin färgåtergivning, bra hantering av både ljusa och mörka miljöer, och med samma coola skärpdjupefunktion som P9, tack vare dubbla linserna. Den har också samma läckra möjlighet till svartvit foto, men funktionen är av någon anledning lite dold i kameraappen.

Fakta Honor 8

Kontakt: Huawei
Processor/systemkrets: Hisilicon Kirin 950, 2,3 GHz quad core + 1,8 GHz quad core
Minne: 4 GB
Lagring: 32 GB, plats för mikro sd
Skärm: 5,2 tum amoled, 1920x1080 bildpunkter
Kameror: Dubbel 12 megapixel m led bak, 8 megapixel bak
Anslutningar: Usb typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 6), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2, a-gps, nfc, ir
Batteritid: 6h webbvideo (wifi), 7h 30min blandad användning (4g), ca 20 h samtal (3g)
Operativsystem: Android 6
Övrigt: Dual sim, fingeravtrycksläsare
Prestanda:
Antutu Benchmark 6: 91 682 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 19 965 poäng
Storlek: 14,6 x 7,1 x 0,75 cm
Vikt: 153 g
Pris: 4 000 kr

plus

Goda prestanda.
Många smarta funktioner.
Bra kamera med intressanta funktioner.
Stöd för dubbla sim-kort.

minus

Måttlig batteritid.
Kan bli varm.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Moto Z Play Pris vid test: 3888 kr.

Bästa pris just nu: 3890 kr